Sari la conținut

Curtea Constituțională a decis noi condiții de pensionare pentru persoanele cu handicap

boala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Vârstnicii singuri, risc mai mare de AVC

Curtea Constituțională României (CCR) a decis noi condiții de pensionare pentru persoanele cu handicap. DISCRIMINARE sau nu, Curtea zice că NU. Iată condițiile:

 

Persoanele care prezintă un grad mediu de handicap se pot pensiona numai dacă au realizat un stagiu complet de cotizare, adică un număr de 35 de ani, comparativ cu cei care se pot retrage din activitate la limită de vârstă și cu un minim de cotizare de 15 ani.

Chiar dacă vorbim de o diferență vizibilă, nu se poate vorbi despre un tratament discriminatoriu între cele două categorii de asigurați, potrivit Curții Constituționale a României (CCR).

Cum argumentează CCR decizia

Ei bine, decizia la care a ajuns Curtea Constituțională poate da naștere multor întrebări. Totuși, CCR și-a argumentat punctul de vedere precizând că persoanele cu handicap mediu pot beneficia de reducerea cu 10 ani a vârstei de pensionare, „beneficiu” pe care nu îl au cei fără handicap.

Dar mai mult decât atât, subliniază CCR, pensia acordată persoanelor cu handicap mediu nu este un beneficiu social, ci are la bază, la fel ca orice pensie publică, contribuția pe care persoana în cauză a avut-o de-a lungul timpului de la angajare și până la acest moment.

Sursa foto: Pixabay

CCR a decis acest lucru, prin Decizia nr. 388/2022, după ce a analizat și respins o excepție de

neconstituționale ridicată de o persoană care susținea că leguitorul tratează, prin cadrul legislativ

reglementat de Legea 263/2010, în mod diferențiat asigurații din sistemul public de pensii care au un handicap mediu față de asigurații care nu au un handicap.

Cum explică CCR decizia de respingere a excepției de neconstituționalitate

Potrivit avocat.net, în decizia de respingere a excepției de neconstituționalitate, CCR a explicat că felul în care legiuitorul a decis să acorde pensia de limită de vârstă pentru persoanele cu handicap mediu trebuie analizat și din perspectiva condițiilor de pensionare ale celorlalte două categorii de asigurați cu handicap.

Pentru asigurații cu handicap grav este suficientă realizarea, în condiții de handicap grav, a cel puțin unei treimi din stagiul complet de cotizare, iar pentru cei cu handicap accentuat este suficientă realizarea, în aceste condiții de handicap, a cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare.

„Legiuitorul a urmărit să reglementeze în mod echitabil condițiile de pensionare pentru limită de vârstă a asiguraților cu handicap după un criteriu obiectiv și rațional, respectiv cel al gravității condiției de handicap.

Pensia acordată asiguraților cu handicap rămâne, chiar și în condițiile reglementării ei diferențiate față de cea acordată asiguraților fără handicap, o pensie intrinsec legată de realizarea unui stagiu de cotizare, și nicidecum un beneficiu social, fără nicio componentă contributivă”, se arată în decizia CCR.

Totuși, CCR a subliniat că, pentru asigurații cu handicap mediu, Legea 263 stabilește că vârsta standard de pensioare se reduce cu 10 ani, respectiv este de 56 ani în cazul bărbaților, 53 de ani în cazul femeilor, notează avocat.net.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel