Categories: Ştiri sănătate

Băutură populară fără alcool asociată cu formarea cheagurilor de sânge în doar o oră de la consum

Din cuprinsul articolului

Cheagurile de sânge pot crea scena pentru complicații grave, așa că este vital să se minimizeze riscul de a le dezvolta. Cercetările sugerează că o băutură populară fără alcool poate declanșa formarea cheagurilor de sânge în 60 de minute de la consum.

Cheagurile de sânge nu sunt intrinsec rele. De fapt, ele sunt benefice atunci când se formează ca răspuns la o rănire sau o tăietură, deoarece termină sângerarea. Cu toate acestea, atunci când cheaguri de sânge se formează în interiorul venelor tale fără un motiv întemeiat, acestea pot fi un semn de complicații grave. Deciziile alimentare slabe pot favoriza formarea acestui din urmă tip.

În mod îngrijorător, consumul de băuturi energizante poate declanșa mecanismele care duc la formarea cheagurilor de sânge.

Consumul de băuturi energizante în Statele Unite s-a dublat mai mult de-a lungul ultimului deceniu, potrivit unui studiu publicat în Journal of Surgical Research.

Cercetătorii au remarcat că consumul de energizante a fost implicat într-o serie de complicații cardiovasculare, cum ar fi aritmiile cardiace, infarctul miocardic și chiar „moartea subită cardiacă”.

În lumina acestui fapt, cercetătorii au emis ipoteza că consumul de băuturi energizante poate crește riscul de evenimente cardiovasculare adverse prin creșterea agregării trombocitelor, rezultând astfel un risc crescut de tromboză (cheag de sânge într-o venă).

Trombocitele sunt celule sanguine minuscule. Dacă numărul de trombocite este prea mare, se pot forma cheaguri de sânge în vasele de sânge.

Pentru a investiga ipoteza lor, cercetătorii au recrutat treizeci și doi de voluntari sănătoși cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani.

Li s-au dat 16 oz de apă îmbuteliată sau o băutură energetică standardizată, fără zahăr, în două ocazii separate, la o săptămână între ele.

Băuturile au fost consumate după un post peste noapte pe o perioadă de 30 de minute.

Parametrii de coagulare  și funcția trombocitelor au fost măsurate înainte și la 60 de minute după consum.

Ce au aflat cercetătorii?

Nu au fost detectate diferențe semnificative statistic în coagulare.

Cu toate acestea, în comparație cu controalele de apă, consumul de băuturi energizante a dus la o creștere semnificativă a agregării trombocitelor.

Această „activitate crescută a trombocitelor” a avut loc în „o oră de la consum”, au scris cercetătorii.

Ei au concluzionat: „Deși sunt necesare studii clinice mai mari pentru a aborda în continuare preocupările legate de siguranță și sănătate ale acestor băuturi, răspunsul crescut al trombocitelor poate oferi un mecanism prin care băuturile energizante cresc riscul de evenimente cardiovasculare adverse”.

Recent Posts

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

13 minute ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

42 de minute ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

o oră ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

2 ore ago

Anunț pentru consumatorii de cafea! Uite ce se întâmplă dacă bei una sau două căni de cafea pe zi

Cofeina este revigorantă și stimulantă pentru sistemul nervos central. Este unul dintre cele mai consumate…

2 ore ago

Medic, despre vitaminele în exces: Consecințele duc la CANCER

Vitaminele care susțin sistemul nervos, necesare? Stres, infecții respiratorii, gripă sau  întărirea sistemului nervos. De…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică