Băutura populară, iubită de toată lumea, care poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge în doar o oră după consum

Un studiu avertizează că băuturile energizante ar putea reprezenta o veste proastă pentru riscul de apariție a cheagurilor de sânge, deoarece consumul acestor băuturi s-a dublat în Statele Unite în ultimul deceniu.

Cheagurile de sânge sunt o sabie cu două tăișuri. Atunci când aglomerările asemănătoare gelului se declanșează ca răspuns la sângerare, se pot dovedi utile.

Cu toate acestea, nu toate cheagurile sunt binevenite. Cheagurile de sânge care se dezvoltă în vene, cunoscute și sub denumirea de tromboză venoasă profundă, se pot dovedi periculoase.

Aglomerările asemănătoare gelului care se află în vene se pot desprinde și pot călători prin fluxul sanguin și se pot bloca, crescând riscul de probleme grave de sănătate.

Prin urmare, este esențial să minimizați riscul ca acest lucru să se întâmple.

În mod îngrijorător, o băutură populară fără alcool ar putea crește probabilitatea de a dezvolta astfel de probleme.

Băuturile energizante fără zahăr duc la formarea cheagurilor de sânge

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Cercetările, publicate în Journal of Surgical Research, au descoperit că băuturile energizante fără zahăr ar putea activa procesele care pun bazele periculoase pentru cheaguri de sânge.

Echipa de cercetare a remarcat că băuturile populare au fost legate de o serie întreagă de complicații cardiovasculare, cum ar fi aritmii cardiace, infarct miocardic și chiar „moarte subită cardiacă”.

Având în vedere acest lucru, oamenii de știință au emis ipoteza că băuturile energizante ar putea crește riscul de probleme cardiovasculare prin creșterea agregării trombocitelor, care descrie cât de bine se adună trombocitele pentru a forma cheaguri de sânge.

Trombocitele sunt celule sanguine minuscule. Dacă numărul de trombocite este prea mare, se creează mediul perfect pentru formarea aglomerărilor asemănătoare gelului.

În mod îngrijorător, cercetătorii au explicat că acest proces potențial dăunător stimulat de băuturile energizante vă poate expune la un risc mai mare ca aglomerările asemănătoare gelului să vă blocheze venele sau arterele.

Pentru a investiga ipoteza lor, ei au analizat treizeci și doi de voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani.

Participanții la studiu au primit apă îmbuteliată și o băutură energizantă fără zahăr în două ocazii separate, la o distanță de o săptămână.

Cele două băuturi trebuiau consumate după un post peste noapte într-o fereastră de 30 de minute.

Cercetătorii au măsurat apoi parametrii de coagulare ai participanților și funcția trombocitelor înainte și la 60 de minute după băutură.

Nu au existat diferențe semnificative statistic în coagulare.

Cu toate acestea, consumul de băuturi energizante a dus la o creștere semnificativă a trombocitelor care aderă între ele, în comparație cu apa îmbuteliată.

Această activitate crescută a trombocitelor a avut loc în „o oră de la consum”, au scris cercetătorii.

Deși acesta este doar un mic studiu, cercetătorii au ridicat un semn de avertizare.

Ei au concluzionat: „Deși sunt necesare studii clinice mai mari pentru a aborda în continuare preocupările legate de siguranță și sănătate ale acestor băuturi, răspunsul crescut al trombocitelor poate oferi un mecanism prin care băuturile energizante cresc riscul de evenimente cardiovasculare adverse”.

Recent Posts

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

24 de minute ago

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

10 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

11 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

11 ore ago

Citeste si: