Sari la conținut

Simptome ale aritmiei cardiace. Medic cardiolog: „Afecțiunea poate fi mortală atunci când semnele sunt ignorate și netratate”.

Problemă cardiacă
Sursa foto: arhiva doctorulzilei
Probleme la inima

Descriind o aritmie a inimii drept „bătăi neregulate ale inimii”, dr. Sultan a spus că aceasta „înseamnă că inima ta este în afara ritmului său obișnuit ocazional sau permanent”.

„Simptomele sau semnele timpurii că ați putea experimenta o aritmie pot include senzația că inima dumneavoastră a sărit sau a ratat o bătaie”, a explicat  dr. cardiolog Ayyaz Sultan. Alternativ, unii oameni pot simți ca și cum ar fi „respirat adânc” sau că există „fluturi în piept”.

Pot apărea amețeli în timp ce stați în picioare, o senzație de leșin, dificultăți de respirație sau dureri în piept.

Oboseala extremă sau letargia pot fi un semn de aritmie cardiacă, a adăugat cardiologul.

Dr Sultan a adăugat: „Puteți avea palpitații chiar dacă inima dumneavoastră este sănătoasă.

„Palpitațiile sau aritmia pot fi cauzate de căi electrice anormale ale inimii, boli ale mușchilor inimii, un dezechilibru electrolitic în sânge, sau medicamente.”

Exemple de medicamente care ar putea afecta inima pot include antibiotice, antidepresive și tratament stimulator pentru ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție).

Chiar și alegerile legate de stilul de viață pot afecta bătăile inimii unei persoane, cum ar fi „alcool, tutun, cofeină, abuz de droguri recreaționale, reflux acid și exerciții fizice”.

Dr. Sultan a spus: „Recent, Covid a dus la palpitații în timpul recuperării și ca parte a Covid-ului lung.”

În ceea ce privește tratamentul, în anumite circumstanțe, medicamentele pot fi prescrise pentru a trata un ritm cardiac neuniform.

Dr. Sultan a declarat: „În funcție de natura și originea aritmiei, tratamentul poate include tratament medical”.

Alte tratamente ar putea fi „cardioversia sau o formă invazivă de investigare sau tratament”.

Dr. Sultan a avertizat: „Afecțiunea poate fi mortală atunci când semnele sunt ignorate și netratate. Fără tratamentul potrivit, un ritm cardiac neuniform ar putea duce la probleme grave, cum ar fi insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral sau stop cardiac”.

Aritmie cardiacă – semne și simptome clinice

Primele simptome, tipice acestor afecțiuni, sunt reprezentate de:

  • palpitații,
  • pierderi scurte ale conștienței cu recuperare spontană (leșin/ sincopă) sau
  • convulsii (crizele aritmogene).

Sincopa poate să apară în timpul unui efort fizic, stres psihologic, la declanșarea unor zgomote ce apar neașteptat (de exemplu alarma ceasului deșteptător) sau după administrarea unor medicamente.

Bolile cardiace, în primul rând cele structurale, însoțite de aritmie, debutează adesea odată cu apariția acestor aritmii, oamenii fiind tentați să interpreteze aceste manifestări ca fiind consecința unei stări vulnerabile sau o toleranță redusă la stres.

Pacientul mai poate semnala:

  • durere toracică,
  • dispnee sau
  • fatigabilitate (oboseală cronică).
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel