Categories: Expertul zilei

Bea asta zilnic! Băutura care reduce riscul de demență la jumătate, potrivit unui studiu

Bea asta zilnic! Băutura care reduce riscul de demență la jumătate, potrivit unui studiu.

Peste 55 de milioane de oameni suferă de demență în întreaga lume. Iar, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), incidența demenței este de așteptat să crească cu cel puțin 10 milioane în fiecare an.

Deși îmbătrânirea, genetica și bolile cronice precum hipertensiunea arterială sunt factori de risc cheie pentru declinul cognitiv, există modalități de a preveni demența și de a vă îmbunătăți funcția cognitivă. De fapt, potrivit CDC, aproape 40% din cazurile de demență pot fi prevenite sau amânate.

Băutură care reduce riscul de demență

Studiile au arătat că anumite băuturi, cum ar fi ceaiul, pot îmbunătăți funcția cognitivă. Un studiu publicat în Journal of Nutrition, Health and Aging și-a propus să determine relația dintre obiceiuri și tulburările neurocognitive.

Studiul a inclus 957 de adulți chinezi în vârstă de peste 55 de ani. Cercetătorii au descoperit că cei care consumau în mod regulat ceai și-au redus riscul de declin cognitiv cu 50%.

Mai mult, ei au descoperit că participanții care purtau gena APOE e4 prezintă un risc mai mare pentru dezvoltarea celei mai frecvente forme de demență, boala Alzheimer. Participanții cu gena APOE e4 care consumau zilnic ceai au avut un risc mult mai mic (86%) de tulburări cognitive.

Interesant este că nu a existat niciun ceai care să ofere mai multe beneficii decât celelalte. Cercetările au descoperit că beneficiile pentru sănătate nu s-au limitat la un singur ceai.

Frunzele proaspăt preparate ale altor ceaiuri din plante, cum ar fi ceaiul negru, ceaiul verde și ceaiul oolong, au fost demonstrate în acest studiu că au efecte neuroprotectoare.

Ceaiuri pentru creier

Iată care sunt unele dintre cele mai populare ceaiuri, cu beneficii în stimularea creierului!

1. Ceai verde: Ceaiul verde este derivat din frunzele plantei Camellia Sinensis. ca unul dintre cele mai sănătoase ceaiuri din lume. Conține antioxidanți pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă și pentru a reduce riscul de boli cronice. De asemenea, ceaiul verde vă poate stimula metabolismul, promova pierderea de grăsime și combate oboseala. Ceaiul verde are polifenoli pentru a reduce inflamația din organism și pentru a îmbunătăți funcția cognitivă.

De asemenea, contine L-teanina care ajuta la relaxare fara somnolenta. Aproape jumătate din frunzele de ceai verde sunt reprezentate de catechine. Cea mai abundentă catechina din ceaiul verde se numește epigalocatechin galat (EGCG). În timp ce unii atribuie EGCG din ceaiul verde riscului scăzut de declin cognitiv sau deteriorări cognitive, nu au fost făcute studii în acest moment care să sugereze acest lucru.

Deși ar trebui făcute mai multe studii pentru a avea dovezi solide, o revizuire sistemică a mai multor studii de cohortă a susținut ipoteza că consumul de ceai verde reduce riscul de boală Alzheimer, deficiență cognitivă ușoară sau afectare cognitivă. Veți obține beneficii similare de stimulare a creierului din toate aceste ceaiuri.

2. Ceai negru: Similar cu ceaiul verde, ceaiul negru provine și din planta Camellia sinensis și are compuși care pot reduce riscul de demență. De asemenea, conține polifenoli, flavonoide și alți antioxidanți care pot lupta împotriva radicalilor liberi care pot fi protectori împotriva bolilor cronice.

Pe lângă un risc mai scăzut de demență, un studiu a mai constatat că consumul de ceai negru a scăzut colesterolul LDL (colesterolul rău!) De fapt, un studiu de la Universitatea din Newcastle din Anglia a constatat că atât consumul de ceai negru, cât și consumul de ceai verde, pot reduce riscul bolii Alzheimer.

3. Ceai de rozmarin: În timp ce mulți consideră rozmarinul ca un ingredient de bază pentru gătit, este, de asemenea, o ceașcă minunată de ceai cald. Deși sunt necesare mai multe cercetări, unele studii sugerează că o doză mică (750 mg) de aport de rozmarin a fost asociată cu o viteză îmbunătățită a memoriei.

4. Alte tipuri de ceaiuri: Pe lângă tipurile de ceai de mai sus, mulți sugerează că alte câteva ceaiuri populare au același efect pozitiv asupra memoriei pe termen lung. Alte ceaiuri pentru creier pe care să le includeți în dieta dvs. includ: ceai de mentă, ginkgo biloba, matcha, ceai alb.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

17 minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

47 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

o oră ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică