Beneficiile miraculoase ale Postului asupra creierului. Medic: „neuronii se refac”

Postul Naşterii Domnului durează 40 de zile şi se numără printre cele mai importante perioade din calendarul creştin ortodox. În cele 40 de zile din Postul Crăciunului, credincioşii se abţin de la a consuma alimente de origine animală şi se adâncesc în rugăciune.

Pentru creştini, Postul Crăciunului este o perioadă de reculegere sufletească şi de pregătirea spirituală pentru sărbătoarea Naşterii lui Iisus Hristos.

Pe lângă faptul că e perioadă în care ne abţinem de la anumite alimente, Postul Crăciunului este o ocazie pentru a reflecta la păcatele pe care le-am făcut şi de a încerca să ne curăţăm sufleteşte.

În Postul Crăciunului, creştinii îşi pregătesc sufletele pentru mare sărbătoare a Naşterii Domnului şi meditează la importanţa acestui eveniment.

Medicul nutriţinist Lavinia Bratu vorbește despre legăturile dintre post și neuroștiință.

Medicul nutriționist Lavinia Bratu a scris zeci de articole despre post, a vorbit mult despre beneficiile postului, iar acum e preocupată de legăturile dintre post și neuroștiință.

„Există un citat în Romani: <Transformați-vă prin înnoirea minții voastre>. Fac o lucrare didactică la universitate și studiez foarte mult despre creier. Este uimitor să văd, să găsesc articole de specialitate, cărți, prin care postul nostru creștin ortodox, pe care străbunii noștri l-au respectat, este certificat științific în acest moment, inclusiv la nivelul dezvoltării creierului nostru. Eu vorbesc despre post nu din punct de vedere spiritual, eu vorbesc despre post din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătate și din punct de vedere psihologic“, a spus Lavinia Bratu.

Postul este un îndemn la hrană curată și la pregătirea pentru o mare sărbătoare

Întrebarea este ce se întâmplă în mintea noastră, cu starea noastră generală, în momentul în care postim. Psihologic, știm că metabolismul nostru influențează starea psihică și lucrul acesta poate fi observant prin nivelul de zahăr din sânge, nivelul glicemic.

„Orice mămică știe că atunci când copilul consumă mai mult zahăr, acesta este mult mai agitat și neascultător. Ei bine, lucrul acesta se întâmplă și la noi.

Când exagerăm cu mâncarea, când nu respectăm niște principii care aduc disfuncții metabolismului, atunci pierdem și starea de bine, claritatea și viziunea asupra vieții. Devenim agitați, anxioși, pierdem incapacitatea de a ne controla relațiile și de a avea o viață bună.

De aici, din punct de vedere psihologic, a fi atent la felul în care te hrănești, de a consuma o hrană curată. Iar postul, la trecerea dintre anotimpuri, este un îndemn la hrană curată și la pregătirea pentru o mare sărbătoare”, a mai spus Lavinia Bratu.

Sursă foto: Getty Images

Longevitatea

Primul palier despre care vorbește Lavinia Bratu este partea de longevitate. S-au scris cărți despre cum să trăim cât mai mult sănătoși.

„Longevitatea este mână în mână cu o nutriție simplă și cu reducerea numărului de calorii. Adică să mâncăm mai puțin. Deci postul crește longevitatea inclusiv prin creșterea telomerilor.

Este o autoare, Elisabet Blackburn, care a scris <Miracolul telomerilor>, a luat și Nobel în Medicină în 2009, care demonstrează cum acești telomeri, care sunt în capetele cromozomilor, facilitează copierea celulară. Noi știm că ne reînnoim. Permanent celulele noastre se multiplică și se reînnoiesc. Felul în care sunt copiate informațiile, cu tot bagajul de funcții ale acestuia, depinde de capetele acestor telomere.

Ce se întâmplă prin post? Se întâmplă că se lungesc acești telomere și facilitează o copiere celulară bună, care înseamnă o stare de sănătate bună și o longevitate”, a mai spus Lavinia Bratu.

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

17 minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

46 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra