Bere sau cafea, care este mai periculoasă pentru sănătate? Verdict surprinzător al oamenilor de ştiinţă

Cele mai îndrăgite băuturi din lume sunt pe atât de controversate pe cât sunt de faimoase, iar oamenii de ştiinţă au încercat să afle care dintre ele are mai multe beneficii pentru sănătate, dar şi riscuri.

Un demers medical în acest sens a fost făcut recent de cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, care au demonstrat că atât cafeaua, cât şi berea pot schimba ADN-ul unei persoane, care este asociat cu îmbătrânirea şi riscul de a face cancer.

Impact asupra structurii ADN-ului

Potrivit cercetării, consum de cafea este mai nociv decât cel de bere. Astfel, experţii au descoperit că, în timp, cafeina scurtează telomerii, în vreme ce berea îi lungeşte. De menţionat că telomerii au rolul de a proteja şi de a asigura integritatea ADN-ului de codificare a genomului.

Telomerele sunt alcătuite din secvențe repetitive de nucleotide, care se repetă de câteva sute sute de mii de ori la nivelul extremităților unui cromozom. Se estimează că lungimea telomerilor se reduce, în medie, anual, cu 21 de nucleotide sau unităţi structurale.

Aceştia se scurtează odată cu trecerea anilor și din cauza apariţiei unor maladii specifice bătrânetii (boli cardiovasculare, HTA, scleroza, boli articulare, deficiente imunitare, cataracta, demenţă senilă etc…).

Astfel, persoanele cu un procent ridicat de telomeri scurţi sunt mai predispuse la apariţia cancerului, a bolilor cardiovasculare, precum şi decesului prematur. Se estimează că 50% din gradul de variabilitate al lungimii telomerilor este moştenit, iar restul este influenţat de factorii de mediu şi de cei legaţi de stilul de viaţă.

Numeroase cercetări au demonstrat că telomerii se scurtează în timpul perioadelor de stres psihic intens sau de efort fizic extenuant.

Beneficii ale nicotinamidei, prezente în bere

Oamenii de ştiinţă recomandă consumul moderat de bere, care reduce efectul toxic al unei eventuale prezenţe în organism a aluminiului, suspectat de apariţia bolii Alzheimer.

Comparativ, experţii au trecut la efecte nocive ale cafelei faptul că, dacă este consumată după-amiaza, după orele 17.00, aceasta duce la tulburări de somn, în schimb berea asigură relaxarea mentală şi fizică pentru un somn de calitate. În plus, această băutură conţine o moleculă cunoscută sub numele de nicotinamidă, o alternativă la vitamina B3, care creşte masa musculară şi ajută corpul să lupte cu obezitatea.

De asemenea, nicotinamida sau niacina are rolul de a elibera substante chimice care produc vasodilatatie, îmbunătăţind fluxul sanguin, cu efect de reducere a tensiunii arteriale. Din acest motiv, niacina poate juca un rol important in prevenirea sau ameliorarea simptomelor HTA.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

7 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

7 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

8 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

8 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

9 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

9 ore ago

Citeste si: