marți, iunie 6, 2023

Cele mai îndrăgite băuturi din lume sunt pe atât de controversate pe cât sunt de faimoase, iar oamenii de ştiinţă au încercat să afle care dintre ele are mai multe beneficii pentru sănătate, dar şi riscuri.

Un demers medical în acest sens a fost făcut recent de cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, care au demonstrat că atât cafeaua, cât şi berea pot schimba ADN-ul unei persoane, care este asociat cu îmbătrânirea şi riscul de a face cancer.

Te-ar mai interesa: Strigătul de disperare al unei românce: „Am cancer...

Impact asupra structurii ADN-ului

Potrivit cercetării, consum de cafea este mai nociv decât cel de bere. Astfel, experţii au descoperit că, în timp, cafeina scurtează telomerii, în vreme ce berea îi lungeşte. De menţionat că telomerii au rolul de a proteja şi de a asigura integritatea ADN-ului de codificare a genomului.

Telomerele sunt alcătuite din secvențe repetitive de nucleotide, care se repetă de câteva sute sute de mii de ori la nivelul extremităților unui cromozom. Se estimează că lungimea telomerilor se reduce, în medie, anual, cu 21 de nucleotide sau unităţi structurale.

Aceştia se scurtează odată cu trecerea anilor și din cauza apariţiei unor maladii specifice bătrânetii (boli cardiovasculare, HTA, scleroza, boli articulare, deficiente imunitare, cataracta, demenţă senilă etc…).

Te-ar mai interesa: Predicție înfricoșătoare. Baba Vanga: Anul în care...

Astfel, persoanele cu un procent ridicat de telomeri scurţi sunt mai predispuse la apariţia cancerului, a bolilor cardiovasculare, precum şi decesului prematur. Se estimează că 50% din gradul de variabilitate al lungimii telomerilor este moştenit, iar restul este influenţat de factorii de mediu şi de cei legaţi de stilul de viaţă.

Numeroase cercetări au demonstrat că telomerii se scurtează în timpul perioadelor de stres psihic intens sau de efort fizic extenuant.

Te-ar mai interesa: O femeie a așteptat un an pentru a fi diagnosticat...

Beneficii ale nicotinamidei, prezente în bere

Oamenii de ştiinţă recomandă consumul moderat de bere, care reduce efectul toxic al unei eventuale prezenţe în organism a aluminiului, suspectat de apariţia bolii Alzheimer.

Comparativ, experţii au trecut la efecte nocive ale cafelei faptul că, dacă este consumată după-amiaza, după orele 17.00, aceasta duce la tulburări de somn, în schimb berea asigură relaxarea mentală şi fizică pentru un somn de calitate. În plus, această băutură conţine o moleculă cunoscută sub numele de nicotinamidă, o alternativă la vitamina B3, care creşte masa musculară şi ajută corpul să lupte cu obezitatea.

Te-ar mai interesa: Greșeala pe care credincioșii o fac în BISERICĂ. P...

De asemenea, nicotinamida sau niacina are rolul de a elibera substante chimice care produc vasodilatatie, îmbunătăţind fluxul sanguin, cu efect de reducere a tensiunii arteriale. Din acest motiv, niacina poate juca un rol important in prevenirea sau ameliorarea simptomelor HTA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private