Boala ascunsă care dă dureri de cap. Poate fi foarte periculoasă

Organizația Mondială a Sănătății estimează că jumătate din populația adultă a lumii suferă de cel puțin o durere de cap în fiecare an. Cefaleea este unul dintre cele mai frecvente tipuri de durere. Este una dintre principalele cauze ale absenteismului de la locul de muncă și de la școală și are un impact negativ asupra vieții sociale și de familie. Pentru unii, lupta constantă cu durerile de cap insuportabile provoacă anxietate și depresie.

Afecțiunile dentare pot creea probleme serioase de sănătate, iar bruxism este boala foarte periculoasă care dp dureri de cap zilnice.

Bruxismul este o boală caracterizată prin scrâşnirea, frecarea sau încleştarea dinţilor. În timp, acest obicei poate duce la apariția durerilor de cap, de dinți sau la sensibilitate dentară și, în unele cazuri, chiar la tocirea dinților. Pe măsură ce boala avansează apare retracția gingivală, potrivit pronews.ro.

Cum știi dacă suferi de bruxism?
Mulţi oameni nu sunt conştienţi că suferă de bruxism. Este posibil chiar să nu afle niciodată că au această boală. Alţii pot afla în urma unui control dentar de rutină că au dinţii tociţi şi smalţul fisurat. Alte semne potenţiale ale bruxismului sunt dureri ale feţei, capului şi gâtului. Medicul dentist poate stabili diagnosticul exact şi determina dacă sursa durerilor faciale este într-adevăr bruxismul.

Există două tipuri de bruxism:

Bruxism diurn – persoanele care au bruxism diurn pot să scrâșnească sau să își încleșteze dinții pe timpul zilei, fără să își dea seama;

Bruxism nocturn – acesta este asociat și cu alte tulburări de somn, precum sforăit și apnee (opriri scurte ale respirației).
Atât bruxismul moderat, cât și cel sever trebuie tratat la timp, deoarece poate duce la apariția unor probleme dentare serioase și a altor complicații.

Care sunt cauzele?

  • stres, anxietate, frustrări, furie;
  • malocluzie dentară (alinierea incorectă a dinților);
  • odihnă insuficientă;
  • dezvoltarea disproporționată a oaselor maxilare;
  • schimbarea dentiției temporare cu cea permanentă;
  • tulburări de somn.

Cum se tratează?
Prescrierea tratamentului pentru bruxism se face în funcţie de cauza care îl provoacă. După ce vă adresează câteva întrebări, medicul dentist poate determina sursa potenţială a problemei prin examinarea completă a danturii. În funcţie de gradul de uzură a danturii şi de cauza probabilă, dentistul poate recomanda:

Purtarea unui dispozitiv în timpul somnului. Acest dispozitiv va fi confecţionat special pentru a se mula pe dantura dvs. şi va acoperi dinţii de sus pentru a-i împiedica să îi macine pe cei de jos. Dispozitivul este un mijloc de a controla bruxismul, însă nu aduce vindecarea definitivă.

Găsirea unor modalităţi de relaxare. Se pare că stresul cotidian constituie o cauză majoră a bruxismului, de aceea este bine să reduceţi stresul ascultând muzică, citind o carte, ieşind la plimbare sau făcând o baie relaxantă. Puteţi încerca şedinţe de terapie, pentru identificarea unor modalităţi eficiente de control al situaţiilor stresante. Vă poate ajuta şi aplicarea unei comprese umede şi calde pe faţă pentru relaxarea muşchilor încordaţi din cauza încleştării.

Şlefuirea „punctelor înalte” ale danturii pentru corectarea muşcăturii. O ocluzie deficitară, atunci când dinţii de sus nu se suprapun bine peste cei de jos, poate fi corectată şi prin obturaţii, coroane dentare sau tratament ortodontic.

Recent Posts

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

19 minute ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

49 de minute ago

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

o oră ago

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

Hipertensiunea arterială poate avea numeroase complicații asupra sănătății, afectând diverse organe și sisteme din corp.…

2 ore ago

Horoscop rune 20-26 mai. Mihai Voropchievici anunță schimbări importante: Să se pregătească! Încep o viață nouă

Horoscop rune. Săptămâna 20-26 se anunță a fi una plină de evenimente neașteptate, cu schimbări…

3 ore ago

Citeste si: