Categories: Ştiri sănătate

Medicii lansează o avertizare despre operația de cezariană. Ce se întâmplă cu nou-născuții

Medicii lansează o avertizare despre operația de cezariană. Cezariana este o operație de naștere a bebelușului printr-o tăietură făcută în burta și uter. De obicei, tăietură se face pe burta, chiar sub linia ce unește cele doua spine iliace. Operația implica o serie de riscuri. De obicei se face doar daca este cea mai sigura opțiune pentru tine și copilul tău.

Operațiile cezariene au un efect negativ asupra microbiotei /florei intestinale nou-născuților, avertizează cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare, Franța.

Deoarece nu se nasc pe cale naturală, bebelușii născuți prin cezariană nu sunt expuși microbiotei vaginale (și indirect fecale) a mamei lor în momentul nașterii. Din nefericire, acest lucru nu este lipsit de consecințe: absența transmiterii microbiotei mamei către copil modifică dezvoltarea sistemului imunitar și crește riscul de alergii, obezitate și inflamații intestinale mai târziu în viață.

Într-un nou studiu, realizat pe pui de șoarece și publicat la 3 iulie 2023 în revista Microbiome (Sursa 1), cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu (INRAE) din Franța au examinat această problemă. Scopul lor este de a înțelege care verigă din lanț este responsabilă de aceste efecte nocive asupra viitoarei sănătăți a bebelușului.

Printr-o serie de experimente pe șoareci născuți prin cezariană, echipa de cercetători a descoperit că șoarecii (împotriva tuturor așteptărilor) au avut o microbiotă intestinală foarte diversificată în primele zile de viață, datorită absenței transferului microbiotei materne. Intestinul nou-născutului, încă vulnerabil, este, de fapt, supracolonizat de agenți bacterieni externi. Această mare diversificare microbiană determină o stimulare excesivă a intestinului, ceea ce duce la modificări ale structurii mucoasei și la o reacție inflamatorie.

„Mai precis, celulele care produc mucusul sunt cele care sunt perturbate„, mucusul fiind o substanță vâscoasă care constituie unul dintre principalele mijloace de apărare ale organismului la nivelul intestinului, precizează cercetătorii într-un comunicat de presă.

Din fericire, această perturbare a barierei intestinale la copiii născuți prin cezariană nu este inevitabilă. Într-un al doilea experiment, cercetătorii au suplimentat șoarecii cu lactobacili, bacterii prezente în mod natural în intestinele noastre, care contribuie la echilibrul florei intestinale (sau microbiota) și care sunt afectate de procesul de cezariană. Această suplimentare a inversat susceptibilitatea la inflamație la vârsta adultă.

Recent Posts

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

4 minute ago

Vârsta de pensionare, în atenția bogaților: Oamenii trebuie să lucreze

Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…

34 de minute ago

Premier, împușcat în urma unei ședințe. Viața lui este în pericol

Premier, împușcat în urma unei ședințe. În urmă cu câteva ore, premierul slovac Robert Fico…

o oră ago

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cum reușesc să aibă memoria ca la 50

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cercetătorii germani încă mai caută să descopere…

2 ore ago

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

2 ore ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

3 ore ago

Citeste si: