Categories: Stil de viaţă

Boala celiacă: Alimentele permise în această boală autoimună

Boala celiacă: Alimentele permise în această boală autoimună. Până la acest moment, nu s-a descoperit un tratament, așa că soluția de bază este alimentația.

Boala celiacă este o alergie alimentară gravă și o tulburare autoimună care este declanșată de consumul de gluten, un tip de proteină găsit în numeroase alimente care conțin grâu, orz și cereale de secară.

Se crede că alergiile la gluten pot fi legate de zeci, dacă nu de sute, de simptome diferite care decurg de la indigestie la oboseală cronică.
Pentru majoritatea oamenilor, boala celiacă afectează întregul sistem imunitar și, prin urmare, calitatea generală a vieții.

Cunoscuta si sub denumirea de enteropatie glutenica reprezinta o afectiune digestiva cu manifestare multisistemica care evolueaza cu inflamatia intestinului subtire in cazul persoanelor cu sensibilitate la gluten.

Estimările arată că ratele de diagnosticare a bolii celiace au crescut cu aproape 400% din anii 1960 pana in prezent, iar multe autorități din domeniul sănătății speculează că ar putea exista încă un procent semnificativ de persoane care trăiesc cu boala celiacă nediagnosticată sau cu probleme similare.

Complicații pe care le dă boala celiacă

Cea mai mare amenințare asociată cu boala celiacă netratată sau cu alte alergii alimentare similare este că poate provoca probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi malnutriția, întârzierile în dezvoltare, imunitatea scăzută, boli neurologice și boli psihiatrice.

Deși unele persoane cu boala celiacă ar putea să nu prezinte deloc simptome (cel puțin pentru o perioadă), complicațiile pe termen lung sunt încă considerate a fi o amenințare indiferent dacă simptomele sunt sau nu prezente.

Persoanele care suferă de această boală trebuie să urmeze o dietă adecvată pentru boala celiacă.

Cu toată medicina modernă, încă nu există un remediu cunoscut pentru boala celiacă, motiv pentru care este considerată a fi de natură cronică.

Cel mai bun mod de a gestiona simptomele bolii celiace și de a preveni viitoarele probleme de sănătate este să urmezi o dietă strictă fără gluten, împreună cu îmbunătățirea funcției imunitare generale prin prevenirea deficiențelor de nutrienți, reducerea stresului și somnul suficient.

Lista alimentelor permise

Accentul unei diete pentru boala celiacă ar trebui să fie includerea mai multor alimente antiinflamatorii, vindecătoare, pentru a repara tractul gastrointestinal/sistemul digestiv și pentru a vindeca orice deficiențe de nutrienți.

Acestea includ produse organice de origine animală, produse lactate crude, legume, fructe, nuci, semințe și alimente probiotice.

– Fructe și legume: Fructele și legumele sunt piatra de temelie a oricărei diete sănătoase și sunt în mod natural fără gluten. Ele oferă nutrienți esențiali valoroși, fibre și antioxidanți pentru a crește funcția imunitară.

– Proteine slabe:  Acestea furnizează proteine, grăsimi omega-3 și minerale care luptă împotriva malnutriției și inflamației. Sursele includ ouă, pește (prins în sălbăticie), păsări crescute la pășune, carne de vită și alte alimente proteice și alimente omega-3.

– Grăsimi sănătoase: Sursele includ uleiuri sau unt de ghee, avocado, nucă de cocos virgin, ulei din sâmburi de struguri, ulei de măsline, semințe de in, avocado, cânepă și ulei din semințe de dovleac.

– Nuci și semințe: surse bune de grăsimi sănătoase, fibre, grăsimi și minerale omega-3 se găsesc în migdale, nuci, semințe de in, cânepă, semințe de chia, dovleac, susan și floarea soarelui.

– Lactate (cel mai bine sunt organice și crude): sursă bună de electroliți precum calciu și potasiu, grăsimi și proteine sănătoase se găsesc în lapte de capră sau iaurt, alte iaurturi fermentate, brânză de capră sau de oaie și lapte crud de la vaci.

– Leguminoase, fasole și cereale integrale fără gluten:  acestea includ toate tipurile de fasole, orezul sălbatic sau brun, ovăzul fără gluten, hrișca, quinoa și amarantul.

Este o idee bună să pregătiți în mod corespunzător fasolea și boabele (în special tipurile care conțin gluten) prin înmuierea, încolțirea și fermentarea acestora.

Încolțirea lor ajută la îmbunătățirea biodisponibilității nutrienților, reduce prezența antinutrienților care pot provoca probleme digestive și face proteinele mai digerabile.

– Făinuri fără gluten: acestea includ făina de orez brun, făina de cartofi sau porumb, făina de quinoa, făina de migdale, făină de cocos, făina de năut, făina de tapioca/amidon, manioc și alte amestecuri fără gluten.

Achiziționați întotdeauna produse certificate fără gluten pentru a fi în siguranță.

– Bulion de oase: sursă excelentă de colagen, glucozamină și aminoacizi care ajută la repararea tractului gastro-intestinal.

– Alte condimente și ierburi fără gluten: acestea includ sare de mare, cacao, oțet de mere, ierburi și condimente proaspete (etichetate fără gluten), miere crudă și stevia organică.

Principalele simptome în boala celiacă

Persoanele cu boala celiacă experimentează reacții negative la compușii găsiți în gluten, care provoacă o eliberare crescută de substanțe chimice (citokine) care provoacă inflamația și reacțiile autoimune.

Simptomele includ adesea balonare, diaree, constipație, oboseală, dureri articulare și probleme de comportament.
Boala celiacă se poate declanșa atât la adulți, dar și la copii sau sugari, în dieta cărora sunt introduse cereale.

Copiii sau sugarii cu boala celiacă pot resimți următoarele simptome:
– apatie;
– anorexie;
– tegumente palide;
– scăderea tonusului muscular (hipotonie generalizată);
– creșterea în volum a abdomenului (distensie abdominală);
– anemie;
– încetinirea procesului de creștere;
– scaune voluminoase și decolorate.

În cazul adulților, simptomele cele mai des întâlnite sunt:
– stare de oboseală;
– slăbiciune;
– anorexie;
– diaree moderată;
– eliberare de grăsimi în cantități mari prin fecale (steatoree).

Unii adulți care au această boală pot observa și scăderi în greutate sau pot avea manifestări ale deficienței de vitamina D și de calciu.

Experții cred că persoanele cu boală celiacă sunt, de obicei, predispuse genetic la alergie la gluten, inclusiv prezentând anomalii ale antigenelor leucocitare umane și ale genelor non-HLA, notează naturavindecatoare.ro.

Așadar, cum nu există încă un tratament eficient pentru această boală autoimună, baza stă în alimentație și în stilul de viață.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

19 minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

49 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

o oră ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică