Boala Crohn: simptome, cauze, diagnosticare și tratament. Medic gastroenterolog: Acest obicei zilnic dublează riscul de apariție a bolii Crohn

Aproape 1 din 100 de americani se confruntă cu boala inflamatorie intestinală (IBD), conform Crohn’s & Colitis Foundation. Boala Crohn este una dintre cele mai frecvente forme de IBD. 

Ce este boala Crohn?

Boala Crohn este o afecțiune cronică, pe tot parcursul vieții, care provoacă inflamația tractului gastrointestinal (GI).

„Boala Crohn este o afecțiune în care indivizii susceptibili genetic dezvoltă inflamație în tractul gastrointestinal oriunde, de la gură până la anus”, spune dr. Kerri Glassner, gastroenterolog la Houston Methodist. „Boala Crohn poate afecta colonul, intestinul subțire, atât intestinul subțire, cât și colonul, sau chiar zona perianală, esofagul, stomacul și gura.”

Inflamația cronică din boala Crohn poate provoca stricturi, o îngustare sau blocare a intestinelor numită boală stricturing. Boala Crohn poate provoca, de asemenea, conexiuni anormale de la intestin la o altă zonă, cum ar fi pielea, vezica urinară, vaginul sau o altă porțiune a intestinului, numite fistule sau boală fistulizantă. Boala Crohn care nu are stricturi sau fistulă este denumită boală inflamatorie.

Simptomele bolii Crohn

O persoană cu boala Crohn nu prezintă aceleași simptome tot timpul. Vor exista perioade fără simptome (remisie) și perioade cu simptome numite erupții. La unii oameni pot trece săptămâni, luni sau chiar ani fără să experimenteze o erupție. Este greu de prezis când o persoană va prezenta simptome sau de ce.

„O criză Crohn poate fi experimentată în mod diferit de către fiecare persoană specifică, în funcție de locația inflamației lor și dacă au sau nu boală fistulizantă, stricturing sau inflamatorie”, spune dr. Glassner.

Simptomele pot include:

  • Diaree
  • Durere abdominală
  • Febră
  • Sânge în scaun
  • Oboseală
  • Senzație de balonare
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Afte bucale
  • Vărsături
  • Urgența de a ajunge la baie
  • Pierdere în greutate

„Simptomele bolii Crohn variază în funcție de tip”, spune dr. Glassner. „De exemplu, cu boala Crohn de strictura, pot apărea simptome de obstrucție, cum ar fi dureri abdominale și balonare, greață, vărsături după masă. Cei cu boală inflamatorie care afectează rectul și colonul pot avea scaun cu sânge, urgență și diaree.”

Pentru persoanele care trăiesc cu boala Crohn, este posibil să aibă simptome sau afecțiuni care apar în afara tractului gastrointestinal, numite manifestări extraintestinale. Dr. Glassner spune că cele mai frecvente dintre acestea includ afecțiuni ale pielii, dureri articulare cauzate de inflamație și ulcere în gură.

Tipuri de boala Crohn

Boala Crohn are diferite subtipuri numite după zonele afectate ale tractului gastrointestinal. Ileocolita, care afectează atât intestinul subțire (ileon), cât și intestinul gros (colon), este cea mai frecventă. Alte tipuri includ:

  • Ileal: umflarea și inflamația se dezvoltă în intestinul subțire
  • Gastrointestinal superior: Inflamația afectează stomacul și intestinul subțire superior
  • Colon: Inflamația afectează numai intestinul gros

Ce cauzează boala Crohn?

Ceea ce cauzează boala Crohn nu poate fi fixat la o singură problemă. Poate exista o componentă genetică – aproximativ 15% dintre persoanele cu boala Crohn au o rudă de gradul I, fie un părinte sau un frate, care are această afecțiune – dar aceasta este doar o explicație parțială.

„Doar a fi sensibil genetic nu este suficient”, spune dr. Glassner. „Factorii de mediu, inclusiv dieta, expunerea la antibiotice și alte toxine, cum ar fi fumatul, pot duce la schimbări în modul în care sistemul imunitar și microbii care trăiesc în intestine interacționează.”

Condițiile autoimune, în care apărarea sistemului imunitar atacă celulele sănătoase din tractul gastro-intestinal, pot juca un factor. În plus, obiceiurile precum fumatul pot aproape dubla șansele unei persoane de a dezvolta boala Crohn.

Teste pentru diagnosticul bolii Crohn

În mod obișnuit, dr. Glassner spune că pacienții vor face o programare la un gastroenterolog atunci când au simptome precum diaree, trebuie să folosească urgent toaleta, sânge în scaun, dureri abdominale și scădere în greutate.

Pentru a fi diagnosticat cu boala Crohn, gastroenterologul dumneavoastră va trebui să efectueze o serie de teste: o colonoscopie sau o endoscopie superioară cu biopsie. Alte teste pot fi, de asemenea, utile în diagnosticarea bolii Crohn, inclusiv:

  • Calprotectina fecală, un test de scaun care evaluează inflamația
  • enterografie RMN/CT
  • Ecografia intestinală și endoscopie video capsulă

Recent Posts

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

29 de minute ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

59 de minute ago

Vârsta de pensionare, în atenția bogaților: Oamenii trebuie să lucreze

Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…

o oră ago

Premier, împușcat în urma unei ședințe. Viața lui este în pericol

Premier, împușcat în urma unei ședințe. În urmă cu câteva ore, premierul slovac Robert Fico…

2 ore ago

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cum reușesc să aibă memoria ca la 50

„Super-seniorii” care au trecut de 80 de ani. Cercetătorii germani încă mai caută să descopere…

2 ore ago

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

3 ore ago

Citeste si: