Sari la conținut

Primele simptome ale cancerului de colon la care trebuie să fii atent

Sursă foto: pixabay
Balonarea și constipația care persistă pot anunța cancerul de colon

Indiferent dacă cancerul de colon apare în familia ta sau dacă ești interesat să înveți despre condițiile de sănătate ca parte a unui efort de a-ți îmbunătăți bunăstarea, este important să înțelegi acest tip de cancer. Potrivit Societății Americane de Cancer, riscul general al unei persoane de a dezvolta cancer de colon este de 1 din 23, așa că este obișnuit ca mulți oameni să fie afectați de această boală fie direct, fie indirect. Înțelegerea semnelor și simptomelor cancerului de colon vă poate ajuta să răspundeți la unele dintre întrebările dvs. pe măsură ce începeți să aflați mai multe despre acesta.

Ce este cancerul de colon?

Cancerul este o boală care debutează atunci când celulele încep să funcționeze în moduri anormale. De obicei, celulele ajută la formarea țesuturilor sau la finalizarea altor procese biologice. Se împart într-un ritm previzibil pentru a crea celule noi și mor atunci când sunt deteriorate sau nu mai funcționează așa cum ar trebui să facă.

Uneori, celulele sunt deteriorate, dar în loc să moară, ele continuă să reproducă aceste versiuni incorecte, mutante ale lor. Când se întâmplă acest lucru, celulele anormale încep să îndepărteze celulele normale, deoarece versiunile deteriorate nu mor așa cum ar fi de obicei. Această creștere necontrolată a celulelor este baza cancerului.

Citeste si:

Când acest proces de creștere anormală începe în colonul tău, este începutul cancerului de colon. Colonul este o secțiune de 5 metri lungime a intestinului gros (uneori numit intestinul inferior) prin care alimentele continuă să treacă odată ce părăsesc intestinul subțire. Pe măsură ce această materie alimentară se mișcă, colonul elimină apa și sarea rămasă din ea înainte ca materialul să intre în rect și să iasă din corp.

Cancerul de colon este adesea numit cancer colorectal, deoarece aceste două secțiuni ale intestinului inferior, colonul și rectul, sunt conectate una cu cealaltă și au multe dintre aceleași caracteristici. Deși acest tip de cancer începe în colon, se poate răspândi în alte zone ale corpului – cel mai frecvent la ficat.

Deși afectează în mod normal adulții în vârstă, oricine poate face cancer de colon la orice vârstă. Există diferite tipuri de cancer care pot începe și în colon. Uneori, acestea pot începe cu simptome similare, dar simptomele pot varia și în funcție de localizarea cancerului în colon.

Semne și simptome ale cancerului de colon

În stadiile incipiente ale cancerului de colon, este obișnuit să nu experimentați niciun simptom. Cu toate acestea, este posibil să începeți să observați modificări ale mișcărilor intestinale sau ale scaunelor. Este posibil să fiți constipați sau să aveți diaree, iar scaunele dvs. pot începe să își schimbe culoarea sau forma. Este obișnuit să aveți scaune îngustate atunci când aveți cancer de colon. De asemenea, poate fi sânge în scaun sau din rect.

Problemele abdominale sunt, de asemenea, semne de avertizare timpurie comune ale cancerului de colon. Stomacul îți poate da senzația de crampe des sau s-ar putea să simți dureri generale în abdomen. Acest lucru se poate datora gazelor excesive și flatulenței pe care oamenii le experimentează frecvent în stadiile incipiente ale cancerului de colon.

Dacă observați oricare dintre aceste modificări care durează mai mult de câteva zile, când nu v-ați schimbat dieta sau rutina, faceți o programare la medicul dumneavoastră.  Medicul vă poate face programare pentru un test de depistare a cancerului de colon. Cu cât cancerul este depistat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de a-l trata cu succes.

Dacă cancerul de colon progresează nedetectat, este posibil să nu observați simptome până când nu este în stadiile ulterioare ale bolii. Simptomele în faza tardivă includ senzația că ești întotdeauna epuizat sau obosit, iar acest lucru poate fi însoțit de slăbiciune a corpului sau de scădere în greutate neintenționată. Cancerul de colon în stadiu avansat vă poate provoca și vărsături. Când ai o mișcare intestinală, s-ar putea să simți că nu ești capabil să-ți golești complet rectul.

Cancerul de colon se poate răspândi în alte zone ale corpului – cel mai frecvent ficatul, plămânii și mucoasa abdomenului – în stadiile sale ulterioare. Dacă cancerul a progresat până în acest punct, este posibil să aveți simptome precum îngălbenirea pielii și a ochilor, deoarece ficatul nu funcționează la fel de bine. Mâinile și picioarele tale s-ar putea umfla și ți-ar putea fi greu să respiri. Durerile de cap frecvente și vederea încețoșată sunt alte simptome pe care oamenii tind să le aibă în stadiile ulterioare ale cancerului de colon.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.