Boala de ficat este ereditară? 5 predispoziții genetice ale bolilor hepatice

Boala hepatică definește mai multe afecțiuni care afectează ficatul, inclusiv inflamația, hepatita și cancerul hepatic. Specialiștii atrag însă atenția că este esențial să înțelegem că nu toate bolile hepatice sunt ereditare și doar unele boli hepatice au o componentă genetică legată de ele.

Genetica studiază genele, funcționarea lor și efectele lor asupra trăsăturilor umane. Unitățile de bază ale eredității sunt genele transmise de la părinți la urmași. Factorii genetici pot influența culoarea ochilor, înălțimea și susceptibilitatea bolii.

Boala de ficat este ereditară? 5 predispoziții genetice ale bolilor hepatice

Ereditar se referă la transmiterea caracteristicilor de la părinți la urmași prin intermediul genelor. Aceste trăsături pot fi determinate prin combinarea genelor ambilor părinți.

Mai multe tulburări genetice care pot provoca boli hepatice includ hemocromatoza, deficitul de alfa-1 antitripsină, boala Wilson și boala hepatică autoimună. Anomaliile congenitale pot cauza susceptibilitate la cancer hepatic.

Diverse variabile genetice pot duce, de asemenea, la boala hepatică non-alcoolică (NAFLD)

  • Hemocromatoza este o boală moștenită în care organismul absoarbe prea mult fier, dăunând ficatului.
  • Deficitul de alfa-1 antitripsină poate duce la probleme hepatice și pulmonare atunci când lipsește o enzimă crucială necesară pentru buna funcționare a acestor organe.
  • În boala Wilson, cuprul se acumulează în creier. Aceasta este o cauză frecventă a cirozei hepatice, care apare de obicei la copii și tineri.
  • Hipercolesterolemia familială este o altă boală ereditară care poate induce colesterolul crescut și crește șansa de a dezvolta boli hepatice.
  • Hepatita autoimună poate fi, de asemenea, moștenită, deoarece grupările specifice de gene sunt observate mai frecvent la persoanele cu această tulburare. Cu toate acestea, elementul genetic exact care provoacă această afecțiune nu este cunoscut.

Bolile hepatice nu sunt întotdeauna ereditare

Nu toate bolile hepatice sunt genetice, iar diverși factori de mediu, inclusiv consumul de alcool, virusul hepatitei și expunerea la anumite toxine, pot provoca unele. Cu toate acestea, o interacțiune între variabilele ereditare și de mediu poate apărea în mod obișnuit și poate dezvolta boli hepatice la pacienți.

„În ultimii ani au apărut tot mai multe cazuri de adulți tineri cu boli hepatice severe. Deși acești tineri consumă alcool, este posibil să nu fi consumat suficient sau suficient de mult timp pentru a avea o boală hepatică atât de extinsă la începutul vârstei de 20 de ani sau la începutul vârstei de 30 de ani.

Acest lucru indică faptul că la acești pacienți poate exista o predispoziție subiacentă la un alt tip de boală hepatică, cum ar fi o predispoziție la boala ficatului gras fără alcool cu afectare suprapusă indusă de alcool, care determină deteriorarea exponențială a ficatului și duce la debut mai devreme. a bolii hepatice decompensate”, a explicat dr. Rajiv Lochan, consultant principal – HPB și chirurgie de transplant de ficat, Manipal Hospital Old Airport Road, potrivit healthsite.com.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

9 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

10 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

11 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

11 ore ago

Citeste si: