Categories: Glosar medical

Boala somnului

Boala somnului. Narcolepsia sau Sindromul Gelineau este boală rară. Denumită și boala somnului, tulburarea cronică de somn determină somnolență diurnă excesivă.

Narcolepsia este boală rară, cu prevalența 1/1000 locuitori, caracterizată prin imposibilitatea creierului de a menține cicluri normale de somn-veghe.
De obicei, afectarea este cronică, iar simptomatologia persistă toată viaţa. Distribuţia este uşor mai mare la bărbaţi, mai ales pentru formele care asociază cataplexie.

Narcolepsia poate avea un impact major asupra activităților zilnice ale bolnavilor. Pacienții narcoleptici au dificultăți în a rămâne treji pentru perioade mai lungi de timp, indiferent de circumstanțe. Aceștia pot adormi la serviciu sau la școală, în timp ce se află la volan, în cadă, la joacă, fără a avea control. Chiar și în momentele în care nu dorm, narcolepticii întâmpină dificultăți de concentrare și resimt o stare constantă de oboseală care îi împiedică să ducă o viață normală.

Narcolepsia este de două tipuri:

1. Cu cataplexie: presupune experimentarea unei slăbiciuni musculare bruște, cu posibilitatea ca persoana respectivă să cadă la pământ.
2. Narcolepsia fără cataplexie: simptomele sunt mai blânde. Persoanele care suferă de acest tip de narcolepsie au un nivel normal de hipocretină la nivelul creierului.

Simptomele comune ale narcolepsiei includ:

  • Somnolenta excesiva si necontrolabila, care poate aparea in orice moment al zilei, inclusiv in timpul activitatilor zilnice obisnuite.
  • Episoade de somnolenta extrema sau adormire brusca, numite atacuri de somnolenta cataplexie. Aceste episoade pot fi declansate de emotii intense sau de activitati fizice.
  • Pierderea controlului muscular brusc, numita cataplexie.
  • Tulburari de somn, precum insomnie sau somn agitat.
  • Tulburari de somn REM, precum paralizie in timpul somnului si halucinatii hipnagogice.
  • Oboseala cronica si lipsa de energie.

Cauze
Există mai multe cauze posibile ale narcolepsiei, inclusiv predispoziția genetică, dezechilibrele chimice din creier, infecțiile virale, leziunile cerebrale, tulburările autoimune și alți factori. Se crede că narcolepsia este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. În plus, fluctuațiile în tiparele de somn și calitatea slabă a somnului pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea bolii. Cu toate acestea, cauza exactă a narcolepsiei nu este încă pe deplin înțeleasă.

Tratament
În prezent nu este posibilă vindecarea bolii. Prin urmare, tratamentul se concentrează asupra ameliorării simptomelor cât de mult posibil, cu ajutorul stimulentelor și antidepresivelor. Pe lângă medicație este recomandată și psihoterapia, alături de un stil de viață sănătos și echilibrat.

Este important sa consultarati un medic daca aveti simptome de narcolepsie pentru a primi un diagnostic corect si un tratament adecvat.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

o oră ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

2 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

2 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

3 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

3 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică