Sari la conținut

Boala somnului

boala somnului
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Boala somnului

Boala somnului. Narcolepsia sau Sindromul Gelineau este boală rară. Denumită și boala somnului, tulburarea cronică de somn determină somnolență diurnă excesivă.

Narcolepsia este boală rară, cu prevalența 1/1000 locuitori, caracterizată prin imposibilitatea creierului de a menține cicluri normale de somn-veghe.
De obicei, afectarea este cronică, iar simptomatologia persistă toată viaţa. Distribuţia este uşor mai mare la bărbaţi, mai ales pentru formele care asociază cataplexie.

Narcolepsia poate avea un impact major asupra activităților zilnice ale bolnavilor. Pacienții narcoleptici au dificultăți în a rămâne treji pentru perioade mai lungi de timp, indiferent de circumstanțe. Aceștia pot adormi la serviciu sau la școală, în timp ce se află la volan, în cadă, la joacă, fără a avea control. Chiar și în momentele în care nu dorm, narcolepticii întâmpină dificultăți de concentrare și resimt o stare constantă de oboseală care îi împiedică să ducă o viață normală.

Narcolepsia este de două tipuri:

1. Cu cataplexie: presupune experimentarea unei slăbiciuni musculare bruște, cu posibilitatea ca persoana respectivă să cadă la pământ.
2. Narcolepsia fără cataplexie: simptomele sunt mai blânde. Persoanele care suferă de acest tip de narcolepsie au un nivel normal de hipocretină la nivelul creierului.

Simptomele comune ale narcolepsiei includ:

  • Somnolenta excesiva si necontrolabila, care poate aparea in orice moment al zilei, inclusiv in timpul activitatilor zilnice obisnuite.
  • Episoade de somnolenta extrema sau adormire brusca, numite atacuri de somnolenta cataplexie. Aceste episoade pot fi declansate de emotii intense sau de activitati fizice.
  • Pierderea controlului muscular brusc, numita cataplexie.
  • Tulburari de somn, precum insomnie sau somn agitat.
  • Tulburari de somn REM, precum paralizie in timpul somnului si halucinatii hipnagogice.
  • Oboseala cronica si lipsa de energie.

Cauze
Există mai multe cauze posibile ale narcolepsiei, inclusiv predispoziția genetică, dezechilibrele chimice din creier, infecțiile virale, leziunile cerebrale, tulburările autoimune și alți factori. Se crede că narcolepsia este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. În plus, fluctuațiile în tiparele de somn și calitatea slabă a somnului pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea bolii. Cu toate acestea, cauza exactă a narcolepsiei nu este încă pe deplin înțeleasă.

Tratament
În prezent nu este posibilă vindecarea bolii. Prin urmare, tratamentul se concentrează asupra ameliorării simptomelor cât de mult posibil, cu ajutorul stimulentelor și antidepresivelor. Pe lângă medicație este recomandată și psihoterapia, alături de un stil de viață sănătos și echilibrat.

Este important sa consultarati un medic daca aveti simptome de narcolepsie pentru a primi un diagnostic corect si un tratament adecvat.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel