Categories: Ştiri sănătate

Bolnavii de cancer sunt în pericol! Un medicament VITAL pentru ei lipsește de pe piața românească de mai bine de o lună

Bolnavii de cancer au primit o lovitură grea în ultima lună! Un medicament vital pentru ei lipsește de pe piața românească de mai bine de o lună.

Este vorba despre Cisplatin, de care bolnavii ar trebui să beneficieze gratuit. Cisplatin este folosit în 85% din tratamentele împotriva cancerului. Necesarul pentru o lună ar fi de peste 12.000 de fiole, potrivit digi24.ro.

Lipsa acestui medicament a fost semnalată pe Facebook de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu: „Zeci de oameni îmi scriu că CISPLATIN – un medicament esențial care se folosește de zeci de ani în tratamentul cancerului și care costă mai puțin de 100 lei/cură – nu este disponibil.

În mod normal, în fața unor astfel de nenorociri, ne întrebăm: “cum am ajuns aici?”.

De data asta însă știm foarte bine și CINE și CUM (printr-o politică de prețuri tembelă și prin eliminarea în 2017 a Listei Medicamentelor Esențiale introduse de mine în legislație în 2016) ne-a adus aici”, trage semnalul fostul ministru.

Vlad Voiculescu încearcă personal să ajute bolnavii de cancer, rugând oamenii care vin de pe ruta Viena-București să aducă acest medicament.

„Situația e cauzată de eliminarea listei medicamentelor esențiale. În 2016 am stabilit un mecanism de preț separat pentru medicamentele esențiale. Statul impune un preț pentru toate medicamentele. Problema e că dacă impunem un preț prea mic, medicamentele cele mai ieftine, unde profitul e mic, dispar. Trebuie să oferim un preț decent ca să nu dispară. Pentru asta am introdus lista, care a fost eliminată în 2017. Nu știm de ce. Ce a făcut Bodog a fost să reducă brusc prețurile pentru medicamentele ieftine, ceea ce a dus la dispariția lor”, a spus Vlad Voiculescu la Digi24.

Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer, a explicat că lipsa acestui medicament a început să se facă simțită în urmă cu câteva luni, dar acum s-a acutizat și că domnia sa a semnalat autorităților dispariția medicamentului din spitale.

Recent Posts

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

25 de minute ago

Cum arată femeia din spatele vocii de la „Ora exactă”. Cât au durat înregistrările pentru fraza celebră „la semnalul următor va fi ora…”/ VIDEO

Cum arată femeia din spatele vocii de la "Ora exactă". Află cât au durat înregistrările:…

55 de minute ago

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

Hipertensiunea arterială poate avea numeroase complicații asupra sănătății, afectând diverse organe și sisteme din corp.…

o oră ago

Horoscop rune 20-26 mai. Mihai Voropchievici anunță schimbări importante: Să se pregătească! Încep o viață nouă

Horoscop rune. Săptămâna 20-26 se anunță a fi una plină de evenimente neașteptate, cu schimbări…

2 ore ago

Ce este acupunctura: cum funcționează și când e recomandată. Care sunt riscurile asociate

Acupunctura este o formă de medicină tradițională chineză care implică inserarea de ace subțiri în…

2 ore ago

Candidat pe listele pentru Consiliul Local Sibiu, cu toată familia. Bunica Maria are 93 de ani și vrea să fie vocea pensionarilor

Bunica Maria are 93 de ani și vrea să fie vocea pensionarilor. Ioan Ştefan Zară…

3 ore ago

Citeste si: