Bolnavii de cancer sunt în pericol! Un medicament VITAL pentru ei lipsește de pe piața românească de mai bine de o lună

Bolnavii de cancer sunt în pericol! Un medicament VITAL pentru ei lipsește de pe piața românească de mai bine de o lună
Bolnavii de cancer sunt în pericol! Un medicament VITAL pentru ei lipsește de pe piața românească de mai bine de o lună

Bolnavii de cancer au primit o lovitură grea în ultima lună! Un medicament vital pentru ei lipsește de pe piața românească de mai bine de o lună.

Este vorba despre Cisplatin, de care bolnavii ar trebui să beneficieze gratuit. Cisplatin este folosit în 85% din tratamentele împotriva cancerului. Necesarul pentru o lună ar fi de peste 12.000 de fiole, potrivit digi24.ro.

Lipsa acestui medicament a fost semnalată pe Facebook de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu: „Zeci de oameni îmi scriu că CISPLATIN – un medicament esențial care se folosește de zeci de ani în tratamentul cancerului și care costă mai puțin de 100 lei/cură – nu este disponibil.

În mod normal, în fața unor astfel de nenorociri, ne întrebăm: “cum am ajuns aici?”.

De data asta însă știm foarte bine și CINE și CUM (printr-o politică de prețuri tembelă și prin eliminarea în 2017 a Listei Medicamentelor Esențiale introduse de mine în legislație în 2016) ne-a adus aici”, trage semnalul fostul ministru.

Vlad Voiculescu încearcă personal să ajute bolnavii de cancer, rugând oamenii care vin de pe ruta Viena-București să aducă acest medicament.

„Situația e cauzată de eliminarea listei medicamentelor esențiale. În 2016 am stabilit un mecanism de preț separat pentru medicamentele esențiale. Statul impune un preț pentru toate medicamentele. Problema e că dacă impunem un preț prea mic, medicamentele cele mai ieftine, unde profitul e mic, dispar. Trebuie să oferim un preț decent ca să nu dispară. Pentru asta am introdus lista, care a fost eliminată în 2017. Nu știm de ce. Ce a făcut Bodog a fost să reducă brusc prețurile pentru medicamentele ieftine, ceea ce a dus la dispariția lor”, a spus Vlad Voiculescu la Digi24.

Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer, a explicat că lipsa acestui medicament a început să se facă simțită în urmă cu câteva luni, dar acum s-a acutizat și că domnia sa a semnalat autorităților dispariția medicamentului din spitale.

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox