Busuiocul: Planta care întărește sistemul imunitar și ajută la tratarea unei boli cronice

Busuiocul: Planta care întărește sistemul imunitar și ajută la tratarea unei boli cronice! Busuiocul este o plantă aromatică folosită pe scară largă în bucătăria mediteraneană, dar și în întreaga lume.

Numele său provine de la cuvântul „regal” și, potrivit tradiției, a crescut în locul în care a fost îngropată Sfânta Cruce, urmând ca aroma să fie cea care a condus-o pe Sfânta Elena la descoperirea sa.

De atunci și până astăzi, de altfel, este folosit de preoți în timpul stropirii de sfințire, potrivit wikihealth.gr.

Există mai multe tipuri de busuioc, printre care busuiocul dulce, sfânt, thailandez și de scorțișoară, fiecare având o aromă și un miros distinct.

Mirosul plăcut se datorează uleiului esențial conținut în frunzele și vârfurile înflorite ale busuiocului, care sunt, de asemenea, părțile plantei care prezintă proprietăți medicinale puternice.

Conținutul de ulei esențial de estragol, linarol și cineol, precum și conținutul de tanin din frunze par să joace un rol important.

Există mai multe modalități de utilizare a busuiocului, cum ar fi sub formă de tinctură, ulei esențial, ceai, suplimente alimentare etc.

Care sunt potențialele beneficii pentru sănătate ale busuiocului?

  • Întărește sistemul imunitar

Polizaharidele de busuioc par să joace probabil un rol important în consolidarea răspunsului imunitar al organismului, prin promovarea prezentării antigenului și activarea celulelor T din celulele dendritice.

  • Are un efect anticancerigen

În ultimii ani, au fost studiate foarte mult proprietățile anticancerigene ale busuiocului, care par să se datoreze în principal polizaharidelor pe care le conține. Dintre mecanismele de acțiune propuse, cele mai importante par a fi inhibarea migrației și invazivității celulelor tumorale. În mod specific, studiile in vitro au observat un efect deosebit de semnificativ al polizaharidelor de busuioc în prevenirea metastazelor cancerului ovarian și hepatic.

  • Are proprietăți antibacteriene

Atât uleiul esențial de busuioc, cât și extractele sale bogate în polizaharide și acizi fenolici, par să prezinte o activitate antimicrobiană semnificativă împotriva unei game largi de bacterii, cum ar fi Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Bacillus subtilis etc.

  • Acționează ca antioxidanți

Efectul antioxidant al busuiocului este legat de conținutul său de polizaharide, care ajută la limitarea directă sau indirectă a daunelor provocate de radicalii liberi.

  • Ajută la tratarea diabetului

Studiile arată că extractul de busuioc poate inhiba activitatea α-glucozidazei și a α-amilazei, atenuând astfel hiperglicemia asociată cu diabetul zaharat. Această acțiune pare să se datoreze probabil în parte conținutului său de acid rozmarinic și catehină.

Recent Posts

Candidat pe listele pentru Consiliul Local Sibiu, cu toată familia. Bunica Maria are 93 de ani și vrea să fie vocea pensionarilor

Bunica Maria are 93 de ani și vrea să fie vocea pensionarilor. Ioan Ştefan Zară…

13 minute ago

Alertă ANM: Vremea se schimbă RADICAL în România. Se întâmplă începând chiar de azi

Alertă ANM: Europa traversează o perioadă complicată, din punct de vedere meteorologic. Mai multe țări…

42 de minute ago

Turiștii, atenționați cu privire la amenzile pe dușuri în destinații turistice celebre. Amenzile pot ajunge și la 600.000 de euro!!!

Amenzi de duș în destinații turistice celebre. Turiștii au fost avertizați să respecte restricțiile de…

o oră ago

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

2 ore ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

2 ore ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

3 ore ago

Citeste si: