Cafeaua protejează inima! Poate reduce riscul de deces din cauza accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă, spun specialiștii

Cafeaua protejează inima! Poate reduce riscul de deces din cauza accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă, spun specialiștii

Consumul de cantități mici până la moderate, însemnând maxim trei căni pe zi, poate reduce riscul de accident vascular cerebral, boli cardiace fatale și deces din toate cauzele, au descoperit cercetătorii.

„Consumul regulat de cafea de până la trei cești pe zi este asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate pe toate cauzele, de mortalitate cardiovasculară și de accident vascular cerebral”, a spus cercetătorul principal dr. Judit Simon, de la Centrul pentru inimă de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, Ungaria. 

 

Cafeaua protejează inima! Reduce riscul de deces din cauza accidentului vascular cerebral și a bolilor de inim

Aceste beneficii ar putea fi explicate parțial prin modificări pozitive ale structurii și funcției inimii. Ba chiar mai mult, toate tipurile de cafea – cofeinizată, decafeinizată, preparată și instantanee – pot oferi aceleași beneficii pentru inimă, a spus Simon.

„Într-o subanaliză a tipurilor de cafea consumată în cea mai mare parte, cafeaua decofeinizată a fost asociată cu un risc mai mic de decese cauzate de toate cauzele și cele cardiovasculare. Dar nu și cu o incidență mai mică a accidentului vascular cerebral, sugerând că cofeina nu este principala sau singura componentă care este responsabilă de aceste rezultate favorabile „, a spus dr. Judit Simon, potrivit consumer.healtday.com.

  • Cafeaua instant a fost asociată cu un risc mai scăzut de deces din toate cauzele,
  • Cafeaua măcinată a fost asociată cu un risc redus de deces total și cardiovascular și cu o incidență mai mică a accidentului vascular cerebral.

Studiu realizat pe aproape 500.000 de oameni

Pentru studiu, au fost colectate date despre aproape 470.000 de bărbați și femei din Marea Britanie Biobancă. La începutul studiului, participanții nu aveau semne de boli de inimă și aveau o vârstă medie de 56 de ani. Au fost urmăriți timp de 15 ani.

În comparație cu cei care nu au băut cafea, cei care au băut cantități ușoare până la moderate au avut un risc cu 12% mai mic de deces din toate cauzele. Cercetătorii au descoperit că șansele lor de accident vascular cerebral au fost reduse cu 21%, iar bolile cardiace letale cu 17%, deși s-a observat doar o asociere, mai degrabă decât o legătură cauză-efect.

Constatările au rămas după ce cercetătorii au contabilizat vârsta, sexul, greutatea, înălțimea, starea de fumători sau nefumători, activitatea fizică, hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul, venitul și dieta.

Folosind RMN cardiace, grupul Simon a analizat, de asemenea, efectul consumului zilnic de cafea asupra structurii și funcției inimii la aproape 31.000 de persoane care au fost urmărite timp de 11 ani în medie. Ei au descoperit că, în comparație cu faptul că nu beau cafea în mod regulat, cei care consumau cafea zilnic aveau inimi mai sănătoase și mai funcționale.

 

Beneficiile consumului de cafea: sensibilitatea îmbunătățită la insulină, inflamația redusă, funcția hepatică îmbunătățită și efectele antioxidante

Un expert inimă din SUA a analizat rezultatele și a ajuns la concluzia că, într-adevăr, „consumul regulat de cafea este asociat cu un risc mai mic de evenimente cardiovasculare”.

„Un număr semnificativ de studii observaționale au sugerat că consumul regulat de cafea este asociat cu un risc mai mic de evenimente cardiovasculare, deces cardiovascular și mortalitate de toate cauzele”, a spus dr. Gregg Fonarow, directorul Centrului de Cardiomiopatie Ahmanson-UCLA din Los Angeles.

Aceste descoperiri se adaugă la corpul de dovezi potrivit cărora consumul de cafea, chiar și trei până la cinci căni pe zi, pare a fi sigur și asociat cu beneficii cardiovasculare, a spus el.

„Mecanismele potențiale care pot explica beneficiile potențiale includ sensibilitatea îmbunătățită la insulină, inflamația redusă, funcția hepatică îmbunătățită și efectele antioxidante”, a mai spus Fonarow.

Cu toate acestea, este important de reținut că aceste constatări nu au fost stabilite prin studii clinice randomizate prospective, deci ar trebui interpretate cu prudență. Constatările au fost prezentate online vineri la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie, dar ar trebui considerate preliminare până la publicarea într-un jurnal medical evaluat de colegi.

Trebuie menționat că studiul nu a primit finanțare din partea industriei cafelei.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

9 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

10 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică