Categories: Ştiri sănătate

Campania de imunizare anti-COVID. Când va începe vaccinarea copiilor între 12 și 15 ani, în România?

Din cuprinsul articolului

Vaccinarea copiilor a fost recent aprobată în Canada și Statele Unite de către FDA. După un an de pandemie, cercetătorii au concluzionat că serul este eficient și sigur pentru copii, autorizând administrarea. Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID, dezvăluie când ar putea începe imunizarea copiilor în Uniunea Europeană și, implicit, în România.

Valeriu Gheorghiță a oferit informații despre campania de imunizare în cadrul unei conferințe, făcând noi precizări despre modificările și evoluția campaniei. De asemenea, acesta devăluie că vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani ar putea începe în viitorul apropiat.

Când va începe vaccinarea copiilor?

Atât Canada, cât şi Statele Unite au aprobat vaccinul anti-COVID pentru copiii între 12 şi 15 ani. Când s-ar putea întâmpla acest lucru şi la noi cel mai repede?

„În general, există un decalaj de circa o lună între o autorizare eliberată de FDA şi eliberată de Agenţia Europeană a Medicamentului. Deci, ne aşteptăm ca, probabil, sfârşit de mai – început de iunie să acorde şi Agenţia Europeană a Medicamentului această autorizare”, spune Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.

Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie 

„O să încep cu partea de noutăți, cu vaccinarea prin cabinetele de medicină de familie. Pot să vă spun că astăzi, 11 mai, aproximativ 738 de medici de familie au recepționat doze de vaccin împotriva COVID-19 și se vaccinează în 372 de cabinete la acest moment, în 38 de județe plus municipiul București. Practic, doar în Botoșani, Ilfov și Vrancea încă nu a început efectiv activitatea de vaccinare.

În total au fost recepționate în cabinetele de medicină de familie 30.330 de doze de vaccin, din care 26.340 sunt doze de vaccin de la compania Johnson and Johnson și au fost administrate 5.695 de doze, 2.760 de doze de la compania AstraZeneca și au fost administrate 733 de doze, și 1.230 de doze de la compania Moderna și au fost utilizate 321 de doze.

Vaccinarea fără programare, în orice centru disponibil

„De asemenea, aș vrea să readuc aminte faptul că începând cu data de 8 mai, de sâmbătă, toate persoanele care doresc să se vaccineze se pot prezenta direct la toate centrele de vaccinare organizate la nivel național în vederea vaccinării.

Acest lucru se face în limita capacității de vaccinare a centrului și a dozelor disponibile, așa încât este posibil ca în anumite centre să nu există capacitate de a prelua persoane care se prezintă direct și tocmai de aceea aș vrea să se înțeleagă foarte bine acest mesaj.

Persoanele peste 60 de ani se pot prezenta pe tot parcursul programului de lucru al centrului de vaccinare, de la 08:00 până la orele 20:00, iar restul persoanelor se pot prezenta după ora 14:00 prin prezentare directă. La momentul prezentării în centru de vaccinare se va elibera un bon de ordine care corespunde cu numărul de locuri și de doze disponibile din ziua respectivă în respectivul centru.

Persoanele care se prezintă suplimentar vor fi alocate pentru zilele următoare, iarăși, în baza unor bonuri de ordine. Ceea ce vreau să mai menționez încă o dată, că rămân prioritare persoanele care și-au rezervat un loc în platformă în centrul respectiv, tocmai pentru că este important să aibă garanția vaccinării atunci când se prezintă cu programare în platformă”, adaugă medicul.

Recent Posts

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

2 minute ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

31 de minute ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

o oră ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

2 ore ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

2 ore ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

3 ore ago

Citeste si: