Categories: Ştiri sănătate

Campanie de vaccinare ”generalizată” gratuită împotriva virusului papiloma uman HPV

Din cuprinsul articolului

HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial. Circa 85% din acestea au survenit in tarile mai slab dezvoltate, cu venituri medii si mici per capita

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi crearea unei campanii de vaccinare gratuită şi ”generalizată” în colegii, destinată elevilor din clasa a cincea, cu scopul eradicării virusului papiloma, care este responsabil de apariţia a peste 6.000 de cazuri de cancer anual, în contextul în care, în prezent, este recomandată vaccinarea fetelor şi băieţilor cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani.

”Vom generaliza, începând din următorul an şcolar, (vaccinarea) elevilor de clasa a cincea”, a anunţat şeful statului francez, la o întâlnire cu elevi, la un colegiu din Jarnac, în departamentul Charente (sud-vest), potrivit FranceTV.info

”Acest lucru permite evitarea multor cancere”, a subliniat Emmanuel Macron.

Peste 6.000 de cazuri de cancer, marea majoritate fiind cele de col uterin, dar și alte tipuri, sunt provocate în fiecare an în Franța de Papilloma Virus, iar eradicarea sa este posibile prin depistare și vaccinare, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății, a argumentat președintele Emmanuel Macron, cu ocazia unei întâlniri cu elevii de gimnaziu.

El face acest anunţ cu patru zile înainte de Ziua Mondială a sensibilizării pe tema bolilor cauzate de virusul papiloma uman (HPV).

Extrem de frecvente, aceste infecţii sunt de cele mai multe ori benigne, însă ele pot persista şi conduce la un cancer.

Vaccinarea le este recomandată fetelor și băieților cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, dar poate fi extinsă până la 19 ani. Când vaccinul este administrat înainte de a începe viața sexuală, el oferă o protecție de aproape 100% contra infectării.

Autoritățile au luat măsura imunizării generalizate, pentru că în Franța acoperirea vaccinală împotriva Papilloma Virusului este printre cele mai scăzute din Europa, de 37% în rândul fetelor și de doar 6% în cazul băieților. Finlanda, Suedia, Ungaria, Spania și Marea Britanie sunt campioane în aceste țări, peste 70% dintre adolescenți fiind deja vaccinați.

Situația HPV în România

În România, vaccinarea împotriva virusului Papilloma este gratuită pentru fetele de până la 18 ani, dar țara noastră se situează în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană în ce privește rata mortalității asociate cancerului de col uterin, care este de patru ori mai mare decât media europeană. Potrivit Ministerului Sănătății, în prima jumătate a anului trecut au fost utilizate 52.000 de doze de vaccin anti-HPV și mai erau disponibile aproape 57.000 de doze la medici de familie și direcții de sănătate publică.

 

Recent Posts

Pilonul II de pensii: procedura de retragere a banilor

Pensia administrată privat (obligatorie, Pilonul II) ) nu ne costă suplimentar. Participarea la pensiile administrate…

9 ore ago

Horoscop 13-19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care se vor bucura de un succes extraordinar

Horoscopul săptămânii 13-19 mai 2024 este prezentat de astrologul cu Mihai Voropchievici. Acesta a prezis…

10 ore ago

10 alimente care te constipă: ce să eviți și cum să menții un tranzit intestinal sănătos

Constipația este o problemă frecventă în cazul în care oamenii întâmpină dificultăți în efectuarea scaunelor…

11 ore ago

Guvernul oferă 2000 lei până în 2027 tuturor femeilor care îndeplinesc această condiție. Toate femeile din România ar trebui să știe!

Mamele defavorizate, adică cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață ori…

12 ore ago

Citeste si: