Află care sunt factorii de risc ai cancerului colorectal

Cancerul colorectal. Cancerul este cea mai de temut diagnostic pe care un individ îl poate primi de la medicul său.

Uneori însă stă în puterea ta ca om să previi sau măcar să diminuezi șansele dezvoltării acestei maladii care produce milioane de decese anual, pe glob. Cancerul colorectal este un tip de cancer care, dacă este descoperit precoce are peste 90% șanse de vindecare.

De aceea, trebuie să cunoști care sunt factorii de risc și modul prin care se poate reduce riscul maladiei. De exemplu, cancerul colorectal este o boală extrem de des întâlnită, letală dacă este diagnosticată tardiv, însă paradoxal, extrem de ușor de prevenit.

Cancerul colorectal este foarte ușor de prevenit. Pacienții au la dispoziție teste de screening, dar și de depistare precoce. Colonoscopia este extrem de precisă și poate detecta polipii – mici formațiuni crescute pe peretele colonului, fiind analiza cea mai important atunci când vorbim despre acest tip de cancer. Mai mult, polipii pot îndepărtați pe loc, în timpul colonoscopiei. De aceea, medicii oncologi dar și cei gastroenterologi susțin că astăzi, colonoscopia este metoda cea mai sigură pentru prevenirea cancerului colorectal.

Iată care sunt principalii factori de risc:

  • Vârsta de peste 50 de ani: mai mult de 90% din persoanele cu această boală au o vârstă de peste 50 de ani la diagnosticarea cu cancer colorectal.
  • Existența polipilor colorectali: polipii sunt excrescențe situate pe peretele interior al colonului sau al rectului. Medicii spun că la oamenii de peste 50 de ani, prezenţa polipilor colorectali firească, doar că unii se pot transforma în cancer, devin maligni.
  • Moștenirea genetică, istoricul familial de cancer colorectal. În cazul persoanelor care au avut rude diagnosticate cu această boală, riscul este mult mai mare comparativ cu cei care nu au în familie. În cazul lor, colonoscopia este indicat să fie făcută mai devreme.
  • Antecedente personale de cancer. Mai exact, femeile cu antecedente de cancer ovarian, uter (endometru) sau de sân au un risc mai mare la dezvoltarea cancerului de colon sau rect.

Literatura de specialitate recomandă efectuarea testelor de screening specifice după vârsta de 50 de ani pentru adulții cu risc mediu (standard): test pentru hemoragii oculte (FOBT) − anual, completat de colonoscopie, dacă testul este pozitiv, sigmoidoscopie − la 5 ani sau colonoscopie − la 10 ani.

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

10 minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

41 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra