miercuri, august 4, 2021

Cancerul colorectal. Cancerul este cea mai de temut diagnostic pe care un individ îl poate primi de la medicul său.

Uneori însă stă în puterea ta ca om să previi sau măcar să diminuezi șansele dezvoltării

acestei maladii care produce milioane de decese anual, pe glob. Cancerul colorectal este un tip de cancer care, dacă este descoperit precoce are peste 90% șanse de vindecare.

De aceea, trebuie să cunoști care sunt factorii de risc și modul prin care se poate reduce riscul maladiei. De exemplu, cancerul colorectal este o boală extrem de des întâlnită, letală dacă este diagnosticată tardiv, însă paradoxal, extrem de ușor de prevenit.

Cancerul colorectal este foarte ușor de prevenit. Pacienții au la dispoziție teste de screening, dar și de depistare precoce. Colonoscopia este extrem de precisă și poate

detecta polipii – mici formațiuni crescute pe peretele colonului, fiind analiza cea mai important atunci când vorbim despre acest tip de cancer. Mai mult, polipii pot îndepărtați pe loc, în timpul colonoscopiei. De aceea, medicii oncologi dar și cei gastroenterologi susțin că astăzi, colonoscopia este metoda cea mai sigură pentru prevenirea cancerului colorectal.

Iată care sunt principalii factori de risc:

  • Vârsta de peste 50 de ani: mai mult de 90% din persoanele cu această boală au o vârstă de peste 50 de ani la diagnosticarea cu cancer colorectal.
  • Existența polipilor colorectali:

    polipii sunt excrescențe situate pe peretele interior al colonului sau al rectului. Medicii spun că la oamenii de peste 50 de ani, prezenţa polipilor colorectali firească, doar că unii se pot transforma în cancer, devin maligni.

  • Moștenirea genetică, istoricul familial de cancer colorectal. În cazul persoanelor care au avut rude diagnosticate cu această boală, riscul este mult mai mare comparativ cu cei care nu au în familie. În cazul lor, colonoscopia este indicat să fie făcută mai devreme.
  • Antecedente personale de cancer. Mai exact, femeile cu antecedente de cancer ovarian, uter (endometru)

    sau de sân au un risc mai mare la dezvoltarea cancerului de colon sau rect.

Literatura de specialitate recomandă efectuarea testelor de screening specifice după vârsta de 50 de ani pentru adulții cu risc mediu (standard): test pentru hemoragii oculte (FOBT) − anual, completat de colonoscopie, dacă testul este pozitiv, sigmoidoscopie − la 5 ani sau colonoscopie − la 10 ani.

Ultimele stiri

Parteneri