Cancerul de colon. Semne și simptome pe care nu trebuie să le ignori

Cancerul de colon. Semne și simptome pe care nu trebuie să le ignori.

S-ar putea să fiți surprins de cât de des oamenii sunt diagnosticați cu cancer de colon. Până la sfârșitul anului 2021, aproape 150.000 de persoane din Statele Unite vor fi diagnosticate cu cancer colorectal, potrivit Societății Americane a Cancerului.

Acest număr se traduce prin aproximativ 104.000 de cazuri noi de cancer de colon și 45.000 de cazuri noi de cancer de rect. Riscul de a dezvolta cancer colorectal pe viață este de 4 % pentru femei, ceea ce este doar puțin mai mic decât riscul de 4,3 la sută pe viață pentru bărbați.

„Cancerul de colon este mai frecvent la bărbați, dar este încă unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei”, a declarat gastroenterologul Dr. Folasade May, MD, dr., profesor asistent de medicină la Școala de Medicină David Geffen de la UCLA, potrivit parade.com.

Cancerul colorectal este, de asemenea, a treia cauză a deceselor provocate de cancer la femei, chiar în spatele cancerului pulmonar și al cancerului de sân, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Cele mai cunoscute semne și simptome ale cancerului de colon

Cancerul colorectal cuprinde atât cancerul de colon, cât și cancerul de rect. Ambele tipuri de cancer încep în intestinul gros, deși cancerul rectal se formează în ultimii centimetri ai intestinului lângă anus.

Screeningul pentru a le detecta este același, deși tratamentele lor tind să difere. Cancerul de colon și de rect împărtășesc, de asemenea, multe dintre aceleași simptome. Unele dintre aceste semne includ:

Sânge în scaun

Sângele din scaun este unul dintre cele mai frecvente semne. Dar este, de asemenea, un semn căruia cei mai mulți oameni nu îi acordă importanță, spune dr. Carole Macaron, MD, gastroenterolog la Cleveland Clinic. Nu își fac griji că ar putea fi un semn de ceva grav.

Sângerarea nu înseamnă neapărat că aveți cancer de colon sau de rect, desigur. Sângerarea rectală poate rezulta uneori după ce împingeți un scaun dur. Și uneori femeile vor vedea sânge în vasul de toaletă sau pe hârtia igienică și îl vor atribui petei menstruale sau unui hemoroid, care poate fi. Dar sângele din scaun, indiferent de culoare sau cantitate, merită atenție.

Modificări inexplicabile sau bruște ale obiceiurilor intestinale

Dacă obiceiurile intestinale se schimbă în mod neașteptat, ar trebui să luați în considerare. De exemplu, dacă în mod normal nu aveți probleme cu constipația, dar dezvoltați un caz de durată din senin, nu îl ignorați. O masă poate bloca colonul, deci nu puteți produce niciun scaun. Dacă aveți constipație care durează mai mult de o săptămână sau două, va trebui să fiți evaluați, spune dr. May.

Modificări ale formei scaunului

Specialiștii ne sfătuiesc ca, din când în când, să ne analizăm cu atenție scaunul. Arată așa cum arată de obicei?

„Nu ține doar de consistență și frecvență, ci și forma scaunului”, spune dr. Macaron. „Scaunele asemănătoare panglicii sau scaunele subțiri sunt un semn că ar trebui să aveți grijă, mai ales dacă obișnuiați să aveți scaune formate normal. Ar putea sugera că ceva împiedică curgerea scaunului.”

Crampe abdominale sau durere

Unele femei ar putea avea, de asemenea, unele crampe sau dureri în abdomen. Acest simptom poate fi dificil, deoarece ar putea fi, de asemenea, un simptom al unei alte afecțiuni. „Se poate confunda cu crampele menstruale”, notează Dr. May.

Dar dacă experimentați ceva ieșit din comun, discutați cu medicul dumneavoastră.

Cancerul de colon. Simptome mai susceptibile de a fi prezente în cazurile avansate

În cazurile avansate de cancer de colon, unii oameni se confruntă cu

În timp, pierderea de sânge poate duce la un număr scăzut de celule roșii din sânge, astfel încât unele persoane dezvoltă și anemie cu deficit de fier, potrivit Societății Americane a Cancerului.

Dacă observați oricare dintre aceste simptome, contactați imediat medicul dumneavoastră. Prea mulți oameni evită să vorbească despre orice care implică scaunul sau intestinele lor, dar, din păcate, acest lucru îi poate împiedica să caute îngrijirea de care au nevoie, spune dr. May. „Stigmatul este real, iar stigmatul pune viața în pericol”, a mai spus aceasta.

Dacă nu dezvolți niciodată vreunul dintre aceste simptome, nu înseamnă că nu trebuie să te gândești niciodată la cancerul de colon.

„Majoritatea pacienților cu cancer de colon în stadiu incipient nu prezintă simptome”, spune dr. Macaron. „De aceea, este important să țineți pasul cu examinarea și să urmați recomandările.”

La vârsta de 45 de ani, persoanele cu risc mediu de a dezvolta cancer colorectal ar trebui să înceapă examinări regulate.

Recent Posts

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

5 minute ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

35 de minute ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

o oră ago

De ce se umflă picioarele și gleznele. Alimentele care cauzează retenție de apă

Alimente și băuturi de la care ți se umflă picioarele. Umflarea picioarelor și a gleznelor,…

2 ore ago

Ce este pensia socială și de la ce vârstă poți beneficia de acest ajutor

Pensia socială. Știai că poți beneficia de o pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient?…

2 ore ago

Băutura care dizolvă cristalele de acid uric și combate guta

Băutura care dizolvă cristalele de acid uric. Acidul uric este rezultatul descompunerii purinelor în organism.…

3 ore ago

Citeste si: