joi, august 18, 2022

Te-ai simțit neobișnuit de obosit și apatic în ultima vreme? Ești ușor distras și te străduiești să găsești energia necesară pentru a îndeplini sarcinile zilnice simple? Deși există orice număr de afecțiuni care ar putea provoca o astfel de oboseală, un vinovat obișnuit este carența de fier, cunoscută și sub numele de anemie. Una dintre cele mai frecvente deficiențe nutriționale din Statele Unite, deficitul de fier afectează mai multe femei decât bărbați, datorită faptului că femeile pierd în mod regulat sânge prin menstruație.

Te-ar mai interesa: A ajuns la medic din cauza unei banale iritații pe...

Anemia apare atunci când corpul tău nu are suficient fier pentru a produce cantitatea necesară de hemoglobină – o componentă vitală a celulelor roșii din sânge, care funcționează ca un sistem de transport, răspândind oxigenul pe tot corpul.

Fără hemoglobină suficientă, numărul de celule roșii din sânge scade, iar corpul tău nu primește suficient oxigen, ducând la oboseală și dificultăți de respirație

Deficitul de fier nu este întotdeauna cauzat de o problemă cu dieta ta. Unii oameni sunt expuși riscului de a avea un deficit alimentar de fier – în special persoanele care nu mănâncă carne sau suficientă verdeață cu frunze.

Te-ar mai interesa: Alimentele acide îngrașă și îmbolnăvesc. Cu ce ali...

Deficitul de fier poate fi, de asemenea, cauzat de pierderea de sânge, producția insuficientă de celule roșii din sânge, intervenții chirurgicale și anumite medicamente sau incapacitatea organismului de a absorbi fierul (1).

În aceste cazuri, suplimentele de fier sunt adesea prescrise pentru a ajuta persoana anemică să-și recupereze nivelul de fier până acolo unde trebuie.

Deoarece oboseala poate fi un simptom atât de general, este important să cunoaștem și alte semne ale deficitului de fier. Iată câteva semne comune ale anemiei:

Te-ar mai interesa: De ce se spune despre gută că e boala oamenilor bo...

Pofte neobișnuite

Ai pofta de a mesteca gheață? Dacă aveți oricare dintre aceste pofte sau pofte de alte substanțe neobișnuite, cum ar fi hârtia, este posibil să aveți un deficit de fier. Acest simptom este cunoscut sub numele de pica și poate fi greu de prins – multe persoane cu pica sunt jenate să admită că mănâncă lucruri care nu sunt alimente. Dar pentru cei care raportează că se confruntă cu pica, suplimentele de fier pot ajuta în mod semnificativ (2).

Te-ar mai interesa: Vitamina esențială pentru femei. Medic: ”Le-am pre...

Unghii bolnave

Unghiile neobișnuit de fragile și slabe sunt un alt semn de avertizare timpurie a deficitului de fier.

Buze crăpate

Deși buzele crăpate pot fi cauzate de vreme rea, ele pot fi cauzate și de deficitul de fier. Diferența dintre crăparea „normală” a buzelor – genul care se întâmplă atunci când uitați să te protejezi în lunile dure de iarnă – și crăparea buzelor din cauza deficitului de fier este locul fisurii. Deficitul de fier provoacă crăpături și fisuri în colțurile gurii, ceea ce poate face dificil să zâmbești, să râzi sau să mănânci.

Te-ar mai interesa: Evită acest tip de masline! Sunt încărcate de adit...

Limba umflată

Acesta este mai puțin evident decât alte simptome, dar o limbă umflată și neobișnuit de delicată poate fi un semn de anemie. Dacă limba ta se simte mai degrabă netedă decât accidentată și întâmpini dificultăți în a mesteca, a înghiți sau a vorbi, este timpul să îți verifici nivelul de fier.

Furnicături în picioare

Cercetări recente au sugerat o legătură între sindromul picioarelor neliniștite, o afecțiune care provoacă o furnicătură persistentă, amorțeală sau senzație de arsură la nivelul picioarelor și deficit de fier (3). Deși încă nu au fost făcute mai multe cercetări, este o idee bună să vă verificați nivelul de fier dacă sunteți diagnosticat cu sindromul picioarelor neliniștite.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private