Categories: Expertul zilei

Cancerul ovarian. Medicamentul despre care cercetătorii spun că are potențial să reducă la tăcere ucigașul tăcut

Cancerul ovarian. Medicamentul despre care cercetătorii spun că are potențial să reducă la tăcere ucigașul tăcut

În cadrul unui studiu realizat la Universitatea din Tel Aviv (TAU), cercetătorii caută soluții pentru a opri cancerul ce afectează femeile din întreaga lume, reprezentând mai multe decese decât orice alt cancer al sistemului reproducător feminin, cancerul ovarian. Rezultatele au fost publicate luna trecută în principala revistă științifică Science Advances.

Descoperirea a fost realizată de o echipă de cercetare de la TAU condusă de profesorul Dan Peer de la Facultatea de Biomedicină și Cercetare a Cancerului Shmunis, un pionier mondial în dezvoltarea medicamentelor pe bază de ARN, și șeful Laboratorului de Nanomedicină de precizie de la TAU și de dr. Sushmita Chatterjee, studentă post-doctorală din India în laboratorul profesorului Peer

După ce au identificat o mutație instabilă din punct de vedere genetic, rezistentă atât la chimioterapie, cât și la imunoterapie, în țesuturile cancerului ovarian, cercetătorii au țintit aceste celule cu nanoparticule lipidice care conțineau ARN pentru reducerea la tăcere a genei CKAP5, determinând colapsul celulelor și obținând o rată de supraviețuire de 80% în modelele animale.

„Nanoparticulele lipidice dezvoltate ne-au permis pentru prima dată să reducem la tăcere proteina (CKAP5) prin livrarea țintită a unui medicament cu ARN”, a explicat dr. Sushmita Chatterjee, principala autoare a studiului.

„Am demonstrat că CKAP5, o proteină responsabilă de stabilitatea celulei, poate fi redusă la tăcere și că această procedură prăbușește și distruge întreaga celulă canceroasă”.

Cercetătorii au testat noul medicament ARN de oprire a CKAP5 pe 20 de tipuri de cancer. Ei au descoperit că unele celule canceroase s-au dovedit mai sensibile decât altele la această procedură.

Cancerele care prezintă o instabilitate genetică ridicată, care sunt de obicei foarte rezistente la chimioterapie, s-au dovedit a fi deosebit de sensibile la reducerea la tăcere a CKAP5.

„Toate celulele canceroase sunt instabile din punct de vedere genetic”, spune dr. Chatterjee. „Altfel, ar fi sănătoase, nu canceroase. Cu toate acestea, există diferite niveluri de instabilitate genetică. Am descoperit că celulele canceroase care sunt mai instabile, sunt, de asemenea, mai afectate de deteriorarea CKAP5″.

Potrivit cercetătorilor, noile nano-medicamente pot distruge structura celulelor canceroase.

„Am demonstrat pentru prima dată că CKAP5 poate fi folosită pentru a distruge celulele canceroase, iar apoi am observat mecanismul biologic care face ca celulele canceroase să colapseze în absența proteinei”, explică medicul.

Înarmați cu aceste informații, cercetătorii au testat noul medicament pe un model animal pentru cancer ovarian, obținând o rată de supraviețuire de 80%.

„Am ales cancerul ovarian pentru că este o țintă bună”, explică profesorul Peer.

Deși este foarte rezistent atât la chimioterapie, cât și la imunoterapie, acest tip de cancer este foarte sensibil la reducerea la tăcere a CKAP5, a menționat profesorul.

„Trebuie subliniat faptul că proteina CKAP5 este o nouă țintă în lupta împotriva cancerului”, a spus el.

Țintirea diviziunii celulare nu este ceva nou, dar utilizarea ARN-ului pentru a ținti proteinele care alcătuiesc scheletul celulei (citoscheletul) este o nouă abordare și o nouă țintă care trebuie să fie investigată în continuare, spun autorii studiului.

„În calitate de cercetători, suntem implicați într-un fel de joc de domino: căutăm întotdeauna acea piesă din structura cancerului care este atât de importantă încât, dacă o eliminăm, întreaga celulă se va prăbuși. CKAP5 este o astfel de piesă de domino și lucrăm deja la mai multe aplicații, de data aceasta în cancerele de sânge”, a conchis profesorul.

 

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

7 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

7 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

8 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

8 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

9 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

9 ore ago

Citeste si: