Sari la conținut

Dr. Mihail Pautov: Cum poți să SLĂBEȘTE 1 kg pe zi

Dr. Mihail Pautov
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Mihail Pautov, sfaturi

Dr. Mihail Pautov, medic  SLĂBEȘTE 1 kg pe zi! Într-o postare pe un cont de socializare, dr. Mihail Pautov a explicat cum se poate slăbi sănătos. Potrivit medicului, aceasta este una dintre cele mai căutate întrebări despre slăbit pe Google.

„ Hai să facem un pic de matematică. 1 kg  de grăsime, căci tu asta vrei, 1 kg, sau să slăbești cu glicogenul din mușchi sau nu vrei să slăbești din masa musculară, pentru că așa îți faci rău. Tu vrei să pierzi 1 kg de grăsime pe zi.

1 kg de grăsime = 7700 de calorii. Ori necesarul tău zilnic de calorii este este undeva între 3000-3500 de calorii pe zi, dacă ești sportiv și faci sport în fiecare zi.

Asta înseamnă că dacă tu te trezești dimineața și te culci seara și faci sport și faci activitatea ta zilnică și nu mănânci nimic, corpul tău va consuma 3000 , poate 3500 de calorii în ziua respectivă din rezervele tale”, spune medicul.

Trebuie să mănânci cu 300 sau 600 de calorii mai puțin

Medicul spune că nu se poate slăbi 1 kg pe zi, este imposibil. Acesta spune că „dacă nu mănânci toată ziua o să consumi acele 3000 de calorii pe zi și din grăsime, dar și din glicogen, dar și din mușchi și din alte rezerve pe care nu vrei să le pierzi .

În general, deficitul caloric care este recomandat pentru a slăbi sănătos, este undeva între 10-20% din necesarul tău. Dacă tu ai un necesar caloric zilnic de 3000 de calorii, deficitul tău ar trebui să fie undeva între 300 și 600 de calorii”, explică dr. Pautov.

Trebuie să mănânci cu 300 sau 600 de calorii mai puțin, adică 2400 sau 2700 de calorii (din totalul necesar de 3000) astfel încât corpul tău să ia restul de 300 până la 600 de calorii din propriile tale rezerve. Condiția e să o faci corect și să ai suficiente proteine. Se recomandă un aport de aproximativ 2g de proteină per kg corp.

Calculezi care este greutatea ta, înmulțești cu 2 și ăla e gramajul de proteină pe care trebuie să îl mănânci în fiecare zi ca să nu pierzi din masa musculară, ceea ce nu-ți dorești pentru că nu e sănătos.

„Și dacă facem acest calcul și ne gândim că poți să faci un deficit caloric de maxim 600 de calorii pe zi, acele 600 de calorii pe zi reprezintă undeva la 100 grame de grăsime pe care poți să o arzi menținând acest deficit caloric.

Cel mai bun scenariu, poți să slăbești 1 kg de grăsime într-un minim de 10 zile, nicidecum într-o singură zi, așa cum caută oamenii pe Google”, mai spune specialistul pe un cont de socializare.

„Ține cont că atunci când o să ții deficit caloric și atunci când o să încerci să slăbești, corpul tău va încerca să compenseze reducându-ți metabolismul. Asta înseamnă că pentru a menține această slăbire de 100 de grame de grăsime pe zi, care este probabil maximul pe care îl poți obține sănătos, va trebui să ții un deficit caloric și mai mare.

Va trebui să reduci treptat numărul de calorii pe care le mănânci și să te aștepți că lucrurile o să fie din ce în ce mai grele. Pentru că o să ai un metabolism mai scăzut, corpul va încerca să te protejeze și astfel p să-ți dea mai puțină vlagă, mai puțină energie, și o să ai constant o foame din ce în ce mai mare care s-a dovedit că este foarte greu de menținut.

Așa că, da, cred că poți să începi să slăbești sănătos scîzând câte 100 gr de grăsime pe zi, dar scăderea asta în timp se va diminua, iar tu trebuie să faci lucrurile perfect. Trebuie să ănânci sănătos, chiar dacă mănânci mai puțin. Să fie super bine nutrit cu nutrienți din legume proaspete, din fibre, din cereale integrale, din proteină de calitate, trebuie să faci mișcare constant pentru a-ți menține masa musculară și să nu te duci în sarcopenie, adică să-ți pierzi masa musculară. Și trebuie să dormi original alea 8h în fiecare seară.

Să slăbești 1kg pe zi nu ai cum, decât dacă te deshidratezi și într-adevăr pierzi 1 kg pe cântar, dar kilogramul ăla va fi în mare parte apă care s-a ”deshidratat” din tine”, conchide medicul Pautov.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel