Cancerul uterin: semne, simptome și rata de supraviețuire. Cine este expus riscului de cancer uterin?

Cancerul uterin include două tipuri de cancer: cancerul endometrial (mai frecvent) și sarcomul uterin. Simptomele cancerului uterin includ sângerări între perioade sau după menopauză. Tratamentul cancerului uterin constă adesea într-o histerectomie pentru îndepărtarea uterului.

Ce este cancerul uterin?

Cancerul uterin este un termen general care descrie cancerele uterului.

  • Cancerul endometrial se dezvoltă în endometru, căptușeala interioară a uterului. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer ginecologic – cancere care vă afectează sistemul reproducător.
  • Sarcomul uterin se dezvoltă în miometru, peretele muscular al uterului. Sarcoamele uterine sunt foarte rare.

Cancerul endometrial și cancerul uterin sunt la fel?

Cancerul uterin se poate referi fie la cancerul endometrial, fie la sarcomul uterin sau la alte forme rare de cancer care pot apărea în uterul dumneavoastră. Dar oamenii tratează adesea termenii „cancer endometrial” și „cancer uterin” la fel. Asta pentru că cancerele endometriale sunt mult mai frecvente decât alte tipuri de cancer care se pot forma în uter.

Ce face uterul?

Uterul face parte din sistemul reproductiv al persoanelor care sunt desemnate femei la naștere (DFAB), inclusiv femeile cisgen și persoanele nebinare cu vagin. Este locul în care copilul crește și se dezvoltă în timpul sarcinii.

Partea superioară a uterului se numește corp sau corpus. La sfârșitul uterului se află colul uterin, care conectează uterul cu vaginul. Cancerul uterin se referă la cancerul din corpul uterului. Cancerul de col uterin – cancerul de col uterin – este un tip diferit de cancer.

Ce face endometrul?

Endometrul este stratul interior al uterului. Se schimbă în timpul ciclului menstrual.

Un hormon numit estrogen determină îngroșarea endometrului în caz de sarcină. Dacă nu apare nicio sarcină, corpul tău produce mai puțin estrogen și mai mult progesteron, un hormon diferit. Când se întâmplă asta, căptușeala endometrului se scurge. Atunci au loc perioadele menstruale.

Cine este expus riscului de cancer uterin?

Există mai mulți factori de risc pentru cancerul endometrial. Multe dintre ele se referă la echilibrul dintre estrogen și progesteron. Acești factori de risc includ obezitatea, o afecțiune numită sindromul ovarian polichistic (PCOS) sau luarea de estrogen fără opoziție (luând estrogen fără a lua și progesteron). O tulburare genetică cunoscută sub numele de sindrom Lynch este un alt factor de risc care nu are legătură cu hormonii.

Factorii de risc includ:

Vârsta, stilul de viață și istoricul familiei:

  • Vârsta: Pe măsură ce îmbătrânești, probabilitatea de a dezvolta cancer uterin crește. Majoritatea cancerelor uterine apar după vârsta de 50 de ani.
  • Dieta bogată în grăsimi animale: o dietă bogată în grăsimi vă poate crește riscul de a face mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul uterin. Alimentele grase sunt, de asemenea, bogate în calorii, ceea ce poate duce la obezitate. Greutatea suplimentară este un factor de risc pentru cancerul uterin.
  • Istoric familial: Unii părinți transmit mutații genetice (modificări) pentru cancerul colorectal nonpolipoz ereditar (HNPCC). Această afecțiune moștenită crește riscul pentru o serie de cancere, inclusiv cancerul endometrial.

Alte conditii:

  • Diabet: această boală este adesea legată de obezitate, un factor de risc pentru cancer. Dar unele studii sugerează o legătură mai directă între diabet și cancerul uterin.
  • Obezitatea (avand exces de greutate corporala): Unii hormoni sunt transformati in estrogen de catre tesutul adipos, crescand riscul de cancer uterin. Cu cât este mai mare cantitatea de țesut adipos, cu atât este mai mare efectul asupra nivelului de estrogen.
  • Boli ovariene: Persoanele care au anumite tumori ovariene au niveluri ridicate de estrogen și niveluri scăzute de progesteron. Aceste modificări hormonale pot crește riscul de cancer uterin.

Istoric menstrual și reproductiv:

  • Menstruația precoce: dacă menstruația a început înainte de vârsta de 12 ani, riscul de cancer uterin ar putea crește. Asta pentru că uterul tău este expus la estrogen pentru mai mulți ani.
  • Menopauza târzie: În mod similar, dacă menopauza apare după vârsta de 50 de ani, riscul crește și el. Uterul tău este expus la estrogen mai mult timp.
  • Perioada lungă de menstruație: numărul de ani cu menstruația ar putea fi mai important decât vârsta la care menstruația a început sau s-a încheiat.
  • Persoana nu rămâne însărcinată: Persoanele care nu au fost însărcinate au un risc mai mare din cauza expunerii crescute la estrogen.

Tratamente anterioare pentru alte afectiuni:

  • Radioterapia anterioară la pelvis (între burtă și picioare): Radioterapia pentru tratarea altor tipuri de cancer poate deteriora ADN-ul celular. Această afectare vă poate crește riscul de a dezvolta un al doilea tip de cancer.
  • Terapia de înlocuire cu estrogeni (ERT): Unii oameni primesc terapie cu estrogeni pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei. Obținerea ERT fără progesteron vă pune la un risc mai mare de cancer uterin.
  • Utilizarea tamoxifenului: Oamenii pot primi acest medicament pentru tratamentul cancerului de sân. Acționează ca estrogenul din uter și poate crește riscul de cancer uterin.

Care este rata de supraviețuire a persoanelor cu cancer uterin?

Rata de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul endometrial este de 81%. Asta înseamnă că 81% dintre persoanele diagnosticate cu boală sunt în viață cinci ani mai târziu. Rata este chiar mai mare atunci când cancerul este localizat și nu s-a răspândit în afara uterului. Apoi rata de supraviețuire ajunge până la 95%. Tratamentele continuă să se îmbunătățească, împreună cu ratele de supraviețuire.

Cât de fatal este cancerul uterin?

Cancerul uterin este fatal atunci când nu este diagnosticat și se răspândește. Rata de supraviețuire a cancerului care nu s-a răspândit în afara uterului este de 95%. Rata de supraviețuire scade la 17% atunci când cancerul se răspândește în alte părți ale corpului în afara uterului. Detectarea precoce și tratamentul precoce sunt cheia unui prognostic favorabil.

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

21 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

51 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică