Sari la conținut

Pot rămâne însărcinată dacă am sindromul ovarelor polichistice?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Crampele intense, menstruațiile neregulate, precum și apariția părului în zonele nedorite sunt câteva simptome care pot apărea la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP).

Tratamentul în timp util este cheia pentru evitarea complicațiilor care afectează fertilitatea.

Ce este sindromul ovarelor polichistice?

Este o tulburare hormonală frecventă la femeile de vârstă reproductivă. Potrivit specialiștilor de la institutul medical Mayo Clinic, femeile cu PCOS produc o cantitate mare de androgeni sau hormoni masculini, prin urmare, părul nedorit apare de obicei în anumite zone ale corpului, iar menstruația devine neregulată.

Pe de altă parte, ovarele pot dezvolta mici chisturi, sau saci plini de lichid, din cauza lipsei de ovulație (anovulație).

Majoritatea femeilor care sunt de obicei diagnosticate cu PCOS au între 20 și 30 de ani, dar aproximativ 15 la sută dintre cele de vârstă reproductivă.

Menstruațiile neregulate sunt unul dintre principalele semne de avertizare. Cu toate acestea, menstruația abundentă este, de asemenea, un simptom care trebuie avut în vedere, precum și creșterea nedorită a părului pe bărbie, brațe, piept, abdomen. Afectează până la 70 la sută dintre femeile cu PCOS.

Acnee: în special pe spate, piept și față

Obezitate: 80% dintre femeile cu PCOS au probleme cu pierderea în greutate.

Întunecarea pielii: pe gât, axile, sau sub sâni din cauza acantozei nigricans.

Rărirea părului – poate provoca căderea părului.

Infertilitate: Lipsa ovulației poate cauza probleme la concepere.

Multe femei pot suferi de PCOS și nu au simptome de avertizare până când nu au probleme în a rămâne însărcinate, motivul? Femeile au foliculi care conțin ovule în fiecare ovar în timpul ciclului menstrual, în timp ce creierul nostru secretă un hormon stimulator pentru ca foliculul să se maturizeze și să se elibereze în ovar.

Când suferim de PCOS, acești foliculi nu se maturizează și nu are loc ovulația, ci se acumulează și putem avea până la o duzină în ovare. Fără ovulație, nu există concepție.

Pot să rămân însărcinată dacă am PCOS?

Nu îți pierde încrederea în tine, poți obține o sarcină fără a necesita tratament de sprijin. Deși da, dacă menstruația este neregulată, probabil că este puțin mai complicat cu excepția cazurilor de amenoree sau absență totală a menstruației, ovulația nu există.

Dacă vrei să devii mamă, dar ai PCOS, urmează următoarele recomandări și nu ezita să mergi la medicul tău ginecolog de încredere pentru a-ți lua în considerare posibilitățile.

Pierde în greutate: pierderea în greutate prin alimentație sănătoasă și exerciții fizice poate ajuta la reglarea ciclului menstrual pentru a vă îmbunătăți fertilitatea.

Medicamente pentru inducerea ovulației: întrebați medicul care vă poate prescrie.

Chirurgie: forajul ovarian este un tratament chirurgical care poate promova ovulația prin îndepărtarea țesutului din ovare. Cu toate acestea, această procedură este rar efectuată.

Fertilizarea in vitro: Una dintre cele mai eficiente metode de a concepe un copil, un ovul este fertilizat cu spermă de la un partener sau un donator, apoi transferat în uter. O opțiune recomandată, atunci când medicamentele nu ajută la ovulație.

Daca tot nu te simti pregatita sa ai copii, dar vrei sa devii mamica, tine cont de faptul ca cu cat esti mai in varsta, cu atat procesul ar putea fi mai dificil, dupa varsta de 35 de ani ai putea lua in considerare posibilitatea congelarii ovulelor.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel