Categories: Ştiri sănătate

Când este sportul un risc pentru sănătate? Specialist: „Poate duce la probleme grave de gleznă, genunchi sau umăr!”

Exercițiile fizice frecvente sunt esențiale pentru organismul uman și menținerea vitalității. Cu toate acestea, sunt momente când sportul poate fi un risc pentru sănătate, dacă nu este practicat corespunzător. Cum putem limita afecțiunile asociate cu accidentările survenite în urma rutinei de mișcare?

În această privință, Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, trage un semnal de alarmă. Sportul practicat la domiciliu, în mod necorespunzător, poate cauza accidentări grave la nivelul gleznei, genunchilor și umerilor.  În contextul pandemic actual, mii de români și-au continuat rutina de mișcare la domiciliu, însă acest lucru poate reprezenta un adevărat risc pentru sănătate, în lipsa echipamentelor.

„Este foarte important să facem sport și în această perioadă, însă nu trebuie să uităm de câteva reguli de bază în practicarea exercițiilor fizice, mai ales că numărul accidentărilor petrecute în casă a crescut în ultimele luni”, semnalează dr. Ion Bogdan Codorean.

Care sunt cele mai frecvente accidentări?

Cele mai frecvente accidentări în urma exercițiilor fizice efectuate la domiciliu sunt la gleznă, umăr si genunchi, iar cele mai des întâlnite sunt entorsele de gleznă:

”În topul accidentărilor sunt entorsele de gleznă care, netratate corespunzător, adică în cabinetul medicului ortoped, pot deriva în instabilitate de gleznă pe viată şi mai târziu se poate ajunge la artroză”, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean.

Unele dintre exercițiile de bază în programul de mișcare al fiecărui practicant de sport acasă sunt genuflexiunile și săritul corzii care, pe cât par de inofensive, pe atât sunt de riscante pentru genunchi dacă nu sunt executate corect:

„Fără atenție și fără îndrumarea unui specialist banalele genuflexiuni, fandări sau sărituri de coarda pot duce la rupturi de menisc, rupturi de ligamente sau la agravarea unor leziuni preexistente la genunchi care pot ajunge, dacă sunt grave, la tratare doar prin intervenție chirurgicală.”, semnalează medicul ortoped, dr. Ion Bogdan Codorean, specializat în traumatologie sportivă.

Ridicările de gantere sau exercițiile cu elasticul pot duce si ele la accidentări la nivelului umărului:

„Pot fi două variante de cauze ale apariției problemelor la umăr în urma practicării sportului acasă. Ori este vorba de probleme preexistente si netratate, agravate de o mișcare greșită, cum ar fi calcificările, rupturile de coafă rotatorie, tendinitele sau sindromul de impingement, ori este vorba despre leziuni acute noi, precum întinderile de ligament sau rupturile de tendoane la nivelul umărului. ”, subliniază medicul ortoped, specializat în traumatologie sportivă.

De asemenea, medicul dezvăluie că bicicleta de interior este mai puțin riscantă pentru oase și cea mai eficientă metodă de mișcare care se poate face acasă.

 

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

o oră ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

2 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

2 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

3 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

3 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

4 ore ago

Citeste si: