Sari la conținut

Când este sportul un risc pentru sănătate? Specialist: „Poate duce la probleme grave de gleznă, genunchi sau umăr!”

Dr. Ion Bogdan Codorean
Dr. Ion Bogdan Codorean; Susa: Facebook
Dr. Ion Bogdan Codorean; Susa: Facebook

Exercițiile fizice frecvente sunt esențiale pentru organismul uman și menținerea vitalității. Cu toate acestea, sunt momente când sportul poate fi un risc pentru sănătate, dacă nu este practicat corespunzător. Cum putem limita afecțiunile asociate cu accidentările survenite în urma rutinei de mișcare?

În această privință, Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, trage un semnal de alarmă. Sportul practicat la domiciliu, în mod necorespunzător, poate cauza accidentări grave la nivelul gleznei, genunchilor și umerilor.  În contextul pandemic actual, mii de români și-au continuat rutina de mișcare la domiciliu, însă acest lucru poate reprezenta un adevărat risc pentru sănătate, în lipsa echipamentelor.

„Este foarte important să facem sport și în această perioadă, însă nu trebuie să uităm de câteva reguli de bază în practicarea exercițiilor fizice, mai ales că numărul accidentărilor petrecute în casă a crescut în ultimele luni”, semnalează dr. Ion Bogdan Codorean.

Care sunt cele mai frecvente accidentări?

Cele mai frecvente accidentări în urma exercițiilor fizice efectuate la domiciliu sunt la gleznă, umăr si genunchi, iar cele mai des întâlnite sunt entorsele de gleznă:

”În topul accidentărilor sunt entorsele de gleznă care, netratate corespunzător, adică în cabinetul medicului ortoped, pot deriva în instabilitate de gleznă pe viată şi mai târziu se poate ajunge la artroză”, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean.

Unele dintre exercițiile de bază în programul de mișcare al fiecărui practicant de sport acasă sunt genuflexiunile și săritul corzii care, pe cât par de inofensive, pe atât sunt de riscante pentru genunchi dacă nu sunt executate corect:

„Fără atenție și fără îndrumarea unui specialist banalele genuflexiuni, fandări sau sărituri de coarda pot duce la rupturi de menisc, rupturi de ligamente sau la agravarea unor leziuni preexistente la genunchi care pot ajunge, dacă sunt grave, la tratare doar prin intervenție chirurgicală.”, semnalează medicul ortoped, dr. Ion Bogdan Codorean, specializat în traumatologie sportivă.

Ridicările de gantere sau exercițiile cu elasticul pot duce si ele la accidentări la nivelului umărului:

„Pot fi două variante de cauze ale apariției problemelor la umăr în urma practicării sportului acasă. Ori este vorba de probleme preexistente si netratate, agravate de o mișcare greșită, cum ar fi calcificările, rupturile de coafă rotatorie, tendinitele sau sindromul de impingement, ori este vorba despre leziuni acute noi, precum întinderile de ligament sau rupturile de tendoane la nivelul umărului. ”, subliniază medicul ortoped, specializat în traumatologie sportivă.

De asemenea, medicul dezvăluie că bicicleta de interior este mai puțin riscantă pentru oase și cea mai eficientă metodă de mișcare care se poate face acasă.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel