Candida auris, dușmanul femeilor. Cine are un risc mai mare de infecție?

Candida auris este un tip de ciupercă care se remarcă din ce în ce mai mult prin faptul că este rezistentă la mai multe medicamente, fiind cunoscută ca o „super-micoză”. Acest lucru înseamnă că prezintă rezistență la mai multe medicamente antifungice și este dificil de eliminat.

Infecția cu Candida auris este mai frecventă la persoanele care stau în spital pentru perioade lungi de timp și care au un sistem imunitar compromis, ceea ce favorizează prezența ciupercii în sânge.

Această ciupercă a fost identificată pentru prima dată în ureche, dar poate fi legată și de infecțiile urinare și ale tractului respirator și poate fi confundată cu alte microorganisme. Cu toate acestea, încă nu este clar dacă focarul infecției cu Candida auris este cu adevărat plămânul sau sistemul urinar sau dacă ciuperca apare în aceste sisteme ca o consecință a unei infecții în altă parte a corpului.

Principalele simptome ale infecției cu Candida auris sunt:

  • Febră mare;
  • amețeli
  • oboseală
  • creșterea ritmului cardiac
  • vărsături.

Diagnosticul infecției cu Candida auris este dificil, deoarece metodele de identificare disponibile nu sunt foarte specifice pentru identificarea acestei specii. Este important să se efectueze teste mai specifice, cum ar fi MALDI-TOF, pentru a confirma specia sau teste diferențiale pentru a exclude alte drojdii atunci când laboratorul nu dispune de echipament MALDI-TOF.

În plus, această ciupercă poate fi izolată din mai multe materiale biologice, cum ar fi sângele, secreția rănilor, secrețiile respiratorii și urina, de exemplu, și, din acest motiv, este important ca laboratorul să efectueze teste mai specifice atunci când se identifică prezența drojdiei aparținând genului Candida în probă.

Cine prezintă un risc mai mare de infecție?

Riscul de infectare cu Candida auris este mai mare atunci când persoana a fost internată în spital pentru o perioadă lungă de timp, a folosit antifungice anterior, are un cateter venos central sau alte dispozitive medicale în organism, deoarece această ciupercă are capacitatea de a adera la echipamentele medicale, îngreunând tratamentul și favorizând proliferarea acesteia.

Utilizarea prelungită sau fără discernământ a antibioticelor poate favoriza, de asemenea, infecția cu acest superfungus, deoarece antibioticele în exces pot elimina bacteriile capabile să lupte împotriva Candida auris care intră în organism, evitând astfel infecția. Astfel, cu cât se folosesc mai multe antibiotice, cu atât crește riscul de infectare cu această super-micoză, mai ales atunci când persoana se află într-un mediu spitalicesc.

Tratamentul pentru Candida auris

Tratamentul este dificil de pus, deoarece această ciupercă a demonstrat rezistență la antifungicele utilizate în mod normal pentru tratarea infecțiilor cu Candida și, prin urmare, este numită și super-micoză. Prin urmare, tratamentul este definit de medic în funcție de gravitatea infecției și de sistemul imunitar al pacientului. Poate fi indicată utilizarea medicamentelor antifungice din clasa Echinocandine sau asocierea mai multor medicamente antifungice în doze mari.

Este important ca infecția cu Candida auris să fie identificată și tratată cât mai curând posibil pentru a preveni răspândirea acestei ciuperci în sânge și apariția unei infecții generalizate, care este adesea fatală.

Cum să preveniți
Prevenirea infecției cu Candida auris trebuie să se facă pentru a evita contaminarea cu acest microorganism, care se poate întâmpla mai ales în mediul spitalicesc prin contactul prelungit cu suprafețe care conțin ciuperca sau dispozitive medicale, în special catetere.

Astfel, pentru a preveni infecția și transmiterea acestei ciuperci, este important să se acorde atenție spălării mâinilor înainte și după contactul cu pacientul, precum și dezinfecției suprafețelor spitalicești și a dispozitivelor medicale.

În plus, este important ca persoana care este diagnosticată cu infecția cu Candida auris să rămână izolată, deoarece în acest fel se poate preveni infectarea altor persoane prezente în mediul medical și care au cel mai slab sistem imunitar, potrivit tuasaude.com.

Recent Posts

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

19 minute ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

49 de minute ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

12 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

13 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

13 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

14 ore ago

Citeste si: