Care este cea mai frecventă cauză de sufocare în timpul somnului? Simptomele sunt nespecifice

Care este cea mai frecventă cauză de sufocare în timpul somnului? Te-ai trezit vreodată cu sentimentul că te-ai sufoca?  Creierul este cel mai uimitor organ. Te va trezi dacă suferă de lipsă de oxigen, astfel încât să poți respira din nou și să restabilești ritmul respirației. Dar, potrivit medicilor, acest moment este scurt și nu îți vei mai aminti nimic.

Apneea în somn. Ce este?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Apneea obstructivă în somn este cea mai frecventă tulburare de respirație legată de somn. Provoacă oprirea repetată și recuperarea respirației în timpul somnului. Nu are legătură cu plămânii sau organele vitale, ci cu faptul că mușchii gâtului se relaxează și blochează căile respiratorii, iar acest lucru se întâmplă în mod repetat în timpul somnului – de la 5 la 30 de ori pe oră pe tot parcursul nopții.

Acești mușchi susțin partea din spate a gurii cunoscută sub numele de palatul moale. De asemenea, mușchii susțin limba și părțile laterale ale gâtului.

Ele stau la baza sforăitului și a apneei în somn. De obicei, apneea în somn este observată în mod specific la persoanele care sforăie.

Care sunt simptomele apneei în somn – cea mai frecventă cauză de sufocare în timpul somnului? Simptomele sunt nespecifice. Sau cel puțin unele dintre ele nu pot fi legate cu greu de sufocarea în timpul somnului.

Lipsa interesului sexual, de exemplu, este puțin probabil să te facă să crezi că suferi de tulburări de somn. Alte simptome nespecifice sunt oboseala, depresia, hipertensiunea. Cu greu vom putea ghici de la ei care este problema, deoarece sunt simptomele a zeci de boli.

Alte simptome, mai specifice, care ne pot ajuta să descoperim că suferim de apnee în somn sunt:

  • Sforăit puternic, puternic, continuu și sistematic în timpul somnului. Oricine se poate întâmpla să sforăie în timpul somnului – nasul înfundat, postura incomodă, abuzul de alcool și altele pot fi cauza sforăitului. Cu toate acestea, dacă sforăitul este zilnic și sistematic, gândiți-vă dacă este vorba de apnee în somn.
  • Somnolență pe tot parcursul zilei care nu poate fi legată de culcarea târziu sau de trezirea prea devreme. Ai petrecut destule ore în pat și ți-e somn și abia îți poți ține ochii deschiși.
  • Dureri de cap și de gât dimineața. Le putem adăuga și gura uscată. Acest lucru ne arată clar că am dormit cu gura deschisă și am respirat prin ea. În timp ce noi de fapt sforăim.
  • Somn neliniştit, treziri frecvente pe care cel care suferă poate nici nu-şi aminteşte. Cel mai caracteristic simptom prin care se cunoaște apneea în somn este oprirea respirației cu recuperare ulterioară.

Cu toate acestea, acest simptom este mai probabil să fie observat de alții decât de cel care suferă însuși. Într-un procent uriaș de cazuri, bolnavii nici nu realizează că au apnee în somn, că nu au dormit bine, că s-au trezit și, în general, că au o problemă. El este remarcat de alții, nu de el.

Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea apneei în somn?

Printre cele mai expuse riscului de apnee în somn și sufocare în timpul somnului sunt: persoanele în vârstă, cum ar fi bărbații, suferă mai des de apnee în somn în comparație cu femeile, cei care suferă de o problemă de greutate, persoanele cu congestie nazală cronică, oameni care sunt împovărați genetic, doamnelor aflate la menopauză, pacienti cu diabet zaharat, pacienţii cu astm bronşic.

Cum vă poate afecta sănătatea

„Nu există dovezi că respirația pe gură cauzează daune semnificative”, a declarat dr. Chris Winter, neurolog și expert în somn. Este mai probabil ca respirația pe gură să creeze un efect de domino în organism, care poate încuraja anumite probleme de sănătate să se manifeste în timp. Gura uscată din cauza lipsei salivei poate provoca respirație urât mirositoare, carii și boli ale gingiilor, explică DeMason.

Fără salivă, care neutralizează acizii produși de bacterii în gură, suntem mai expuși la microbi care se pot multiplica și pot duce la inflamații, infecții și boli în alte părți ale corpului, inclusiv endocardită (un tip de infecție cardiacă) și boli cardiovasculare, potrivit Clinicii Mayo.

Pe de altă parte, există avantaje importante ale respirației pe nas pe care le ratezi atunci când respiri pe gură.

„Respirația nazală permite filtrarea, încălzirea și umidificarea aerului.  Acest lucru reduce riscul de infecție, umezește căile respiratorii și îmbunătățește circulația oxigenului”, susține medicul. Dacă nu știați, nasul produce oxid nitric, un stimulent al sistemului cardiovascular și al sistemului imunitar, potrivit sursei citate.

 

Recent Posts

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

53 de minute ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

o oră ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

2 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

2 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

3 ore ago

Lipsa acestei vitamine predsipune la demență și insuficiență cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier.  Datele…

3 ore ago

Citeste si: