Sari la conținut

Te simți mai obosit decât de obicei? Acesta ar putea fi motivul

starea de oboseala
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Toată lumea se simte obosită din când în când. Dar  dacă după o noapte bună de odihnă nu te simți revigorat sau te simți obosit zile (sau săptămâni), ar putea fi timpul să te consulți cu medicul tău pentru a ajunge la cauza principală a oboselii tale.

Oboseala este o senzație persistentă ce poate provoca deficiențe fizice, mentale sau sociale și vă poate determina să vă simțiți epuizat.

Adesea, oboseala este cauzată de lipsa somnului. Aflați cum lipsa somnului vă afectează sănătatea.

Dacă nu dormi suficient, lucrează la schimbarea obiceiurilor de somn pentru a te asigura că dormi 7-8 ore recomandate în fiecare noapte. Încercați să evitați să luați pui de somn care durează mai mult de 30 de minute în timpul zilei pentru a promova obiceiuri bune de somn noaptea.

Oboseala poate fi semnul următoarelor boli

Oboseala poate fi, de asemenea, un semn al unei tulburări de somn, cum ar fi apneea obstructivă în somn. Dacă vă simțiți obosit în mod regulat și observați alte simptome de apnee în somn, cum ar fi sforăitul, ar fi cazul să discutați cu medicul dumneavoastră.

Alte afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi alergiile, diabetul sau cancerul, pot provoca oboseală.

oboseala cronica
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Oboseala poate fi, de asemenea, unul dintre efectele secundare ale anumitor medicamente sau tratamente, cum ar fi chimioterapia, utilizate pentru a trata o afecțiune cronică de sănătate.

Depresia și anxietatea pot provoca, de asemenea, oboseală.

Pentru a ajuta la promovarea obiceiurilor de somn sănătoase și pentru a preveni oboseala, luați în considerare:

  • Exerciții fizice. Adoptarea unei rutine regulate de exerciții fizice poate ajuta la promovarea unor modele de somn sănătoase. Asociația Americană a Inimii recomandă 30 de minute de exerciții fizice cinci zile pe săptămână.
  • Limitarea băuturilor cu alcool sau cofeină. Prea mult alcool sau cofeină vă pot interfera cu somnul.
  • Discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele dumneavoastră. Dacă medicamentele vă interferează cu somnul sau vă fac să vă simțiți obosit, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă se pot face ajustări.
  • Dacă aveți alergii, evitați alergenul ofensator și discutați cu medicul dumneavoastră despre modalități eficiente de a vă gestiona alergiile.
  • Adoptă o dietă sănătoasă. Caloriile goale găsite în mâncarea de tip fast-food nu vă oferă energia de care aveți nevoie pe parcursul zilei și vă pot determina să vă simțiți obosit odată ce efectul zahărului trece.
  • Dacă fumezi, găsește ajutor pentru a te lasa. Fumatul este legat de multe probleme de sănătate. De asemenea, vă poate afecta respirația și vă poate lăsa să vă simțiți epuizat.
  • Solicită  ajutor. Dacă ești stresat, te simți copleșit sau te simți îndurerat de pierderea unei persoane dragi, s-ar putea să te simți obosit. Discuția cu un terapeut vă poate ajuta să faceți față emoțiilor pe care le simțiți și vă poate îmbunătăți starea de spirit.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel