Categories: Expertul zilei

Care sunt cei 13 factori care modelează sănătatea creierului?

  • Asociația Americană a Inimii (AHA) a prezentat o listă de factori pe care clinicienii de asistență primară ar trebui să-i ia în considerare atunci când se ocupă de sănătatea creierului pacienților lor.
  • Ghidurile denumesc acum 13 factori esențiali care afectează menținerea abilităților cognitive.
  • Toți acești factori sunt modificabili, ceea ce înseamnă că indivizii au control asupra lor și, astfel, sunt capabili să își îmbunătățească propria sănătate a creierului sub îndrumarea medicului lor.

Când se gândesc la sănătatea creierului, oamenii se pot îngrijora adesea de afecțiuni precum boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, cu care se estimează că 6,2 milioane de adulți în vârstă din Statele Unite trăiesc în 2021.

Totuși, riscul unor afecțiuni neurodegenerative nu ar trebui să fie singurul motiv pentru a ne îngriji creierele de-a lungul vieții.

Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru îmbătrânește în mod natural alături de noi, ducând la efecte precum memorie neuniformă și masă cerebrală redusă.

Cu toate acestea, există modalități de a menține creierul „în formă” mai mult timp și de a încetini îmbătrânirea inevitabilă. Există, de asemenea, câțiva factori cheie care influențează cât de sănătos creierul rămâne pe tot parcursul vieții.

Sănătatea cardiovasculară menține sănătatea creierului

Există dovezi puternice că sănătatea creierului și a sănătății cardiovasculare sunt strâns legate, astfel încât deteriorarea inimii și a sistemului vascular poate afecta negativ creierul.

AHA a venit cu Life’s Simple 7 în 2017. Acest scurt ghid numește șapte factori cheie care trebuie luați în considerare atunci când vine vorba de sănătatea cardiovasculară.

Acestea sunt:

  • tensiune arteriala
  • colesterolul
  • zahărul din sânge
  • nivelul de exerciții efectuate
  • dietă
  • greutate corporala
  • statutul de fumator

Potrivit AHA, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, glicemia crescută, un stil de viață sedentar, o dietă slabă, un indice ridicat de masă corporală (IMC) și fumatul pun în pericol sănătatea cardiovasculară.

Cu toate acestea, vestea bună este că aceștia sunt toți factorii de mediu pe care indivizii ar putea să îi ia măsuri pentru a le modifica.

Acum, într-o nouă declarație științifică care apare în revista Stroke, AHA reiterează importanța acestor șapte factori pentru a menține sănătatea nu numai a sistemului cardiovascular, ci și a creierului.

„Mulți oameni cred că hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și alți factori de risc afectează doar sănătatea inimii, însă acești factori de risc ne afectează sănătatea creierului”, spune dr. Ronald M. Lazar, doctor la catedra pentru învățare și memorie în îmbătrânire și director al Evelyn F. McKnight Brain Institute de la Universitatea din Alabama la Birmingham School of Medicine.

Dr. Lazar, care este primul autor al declarației științifice, observă, de asemenea, că este mai probabil ca pacienții să acorde atenție importanței abordării factorilor de risc modificabili dacă ar înțelege legăturile.

Prevenția nu începe la vârste înaintate

Această declarație științifică oferă, de fapt, îndrumări pentru clinicienii de asistență primară, instruindu-i cu privire la ce să aibă grijă atunci când își sfătuiesc pacienții cu privire la menținerea sau îmbunătățirea sănătății creierului.

„Îngrijirea primară este casa potrivită pentru eforturile bazate pe practică pentru a preveni sau amâna declinul cognitiv”, notează Dr. Lazar. El continuă să explice:

„Medicii sunt cei mai în măsură să identifice și să monitorizeze factorii de risc precoce și să monitorizeze pe tot parcursul vieții. Prevenirea nu începe la vârste mai înaintate; există de-a lungul continuumului asistenței medicale de la pediatrie până la maturitate.”

În plus față de Life’s Simple 7, autorii declarației susțin că alți șase factori sunt esențiali atunci când vine vorba de sănătatea creierului.

Acești factori influențează capacitatea cognitivă în timp. Aceștia sunt:

  • depresia,
  • izolarea socială,
  • consumul de alcool,
  • tulburările de somn,
  • educația insuficientă și
  • pierderea auzului.

„Studiile au arătat că aceste domenii sunt afectate de factori care se află sub controlul nostru pentru a se schimba. Prevenirea și atenuarea sunt importante, deoarece odată ce persoanele au probleme cognitive, opțiunile actuale de tratament sunt foarte limitate ”, explică Dr. Lazar.

Autorii declarației științifice scriu că cercetările au legat depresia de demență și că izolarea și singurătatea sunt factori dovediți care contribuie la declinul cognitiv.

„Consumul excesiv și prelungit de alcool”, scriu ei, „poate duce la leziuni cerebrale prin neurotoxicitate, deficiență nutrițională, neuroinflamare și modificări ale sistemelor de neurotransmițători”. Sistemele de neurotransmițători asigură comunicarea între celulele creierului și contribuie la comunicarea dintre creier și alte celule din tot corpul.

Somnul slab, care poate rezulta din diferite tulburări de somn, are, de asemenea, legături cu diferite forme de declin cognitiv. Experții afirmă că multe studii observaționale au confirmat această asociere, dând exemplul cercetărilor care arată că insomnia poate contribui la demența vasculară.

Experții au identificat, de asemenea, o legătură între mai puțină educație și declinul cognitiv. Dimpotrivă, un nivel mai ridicat de educație pare să ajute la protejarea și menținerea abilităților cognitive și au existat chiar unele dovezi care sugerează că ar putea „duce la o rezervă cognitivă mai mare, care le permite oamenilor să mențină funcția cognitivă în ciuda patologiei creierului”.

 

 

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

6 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

6 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

7 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

7 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

8 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

8 ore ago

Citeste si: