Categories: Ştiri sănătate

Casa de Asigurări de Sănătate Bihor investighează modul de acordare a concediilor medicale

Casa de Asigurări de Sănătate Bihor a început mai multe controale ce vizează modul de acordare a concediilor medicale. La fel ca la nivelul întregii ţări, numărul acestora a cunoscut un „vârf” anul trecut, dar în primele şase luni din acest an, „trendul” a revenit la normalitate.

Din datele prelucrate de Departamentul Asiguraţi al CAS Bihor, comparativ, în primul semestru din anul 2021, suma aferentă concediilor medicale a fost de 34 de milioane de lei.

În primul semestru din 2022 a crescut la 53 de milioane, revenind la 36 de milioane de lei în acest an. Creşterea semnificativă de anul trecut se explică prin acordarea de concedii medicale pentru bolnavii de COVID. Controalele demarate de CAS Bihor, spune directorul general Dorel Dulău, au început în zona municipiului Marghita, dar acestea se vor desfăşura şi în zonele rurale din întregul judeţ.

Controalele au loc la nivelul tuturor furnizorilor de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Bihor, potrivit corespondentului RRA, citat de rador.ro.

Românii au avut 40 de milioane de zile de concediu medical în 2022

Recent, premierul Marcel Ciolacu a cerut verificări extinse ale CNAS şi a lansat o serie de critici la adresa celor care abuzează de acest sistem. „Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români. Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public”, a spus şeful Guvernului.

Pentrul anul 2022, bilanțul arată numărul concediilor medicale a fost mai mic, comparativ cu 2021. Cu toate astea, cifra concediilor medicale care trebuie decontate de la bugetul de stat este foarte mare, și anume 8,3 milioane.

Suma care trebuie decontată angajatorilor de la bugetul CNAS este de 5,9 miliarde lei. Din cauza numărului foarte mare de concedii medicale, în prezent există un decalaj de câteva luni, dintre momentul în care angajatorii înaintează actele pentru plata concediului medical, și decontarea propriu zisă de către CNAS.

Sumele decontate nu pot fi suprapuse numărului anual de certificate de concediu medical, deoarece există un decalaj „semnificativ” între momentul emiterii certificatului şi cel al decontării, a informat, luni, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care a precizat că anul trecut s-au înregistrat peste 8,3 milioane de certificate de concediu medical.

Recent Posts

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

7 minute ago

Vestea așteptată de toți pensionarii. CNPP a stabilit modelul OFICIAL al deciziei de recalculare

Modelul deciziei de calcul a pensiilor emis de CNPP. Din septembrie 2024, pensiile stabilite pe…

37 de minute ago

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

2 ore ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

2 ore ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

3 ore ago

Citeste si: