Sari la conținut

CNAS nu îi poate controla pe cei care abuzează de concediile medicale, deşi Marcel Ciolacu cere acţiuni concrete

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oficialii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au anunțat luni că nu au cum să îi depisteze pe angajații care stau acasă, în concediu medical, fără să fie bolnavi.

Reacţia conducerii CNAS survine în contextul criticilor lansate de premierul Marcel Ciolacu la adresa celor care abuzează de acest sistem. De altfel, şeful Guvernului a anunţat că este în curs o analiză privind situaţia concediilor medicale.

”Am aflat şi eu în şedinţa de guvern, aveam anumite semnale şi aştept un raport de la preşedinta CNAS… Anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale, la o populaţie lucrativă de 6 milioane de români.

Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, privat, public. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi cred că nu în România, ci în Europa. Vom face raportul public”, a spus premierul, după participarea la un forum economic româno-francez potrivit News.ro.

Propunerea legislativă din Parlament care se referea la controlul persoanelor aflate în concediu medical a fost respinsă. ”A existat în Parlament o propunere de reglementare care să permită verificarea persoanelor aflate în concediu medical fără a le fi încălcată intimitatea. Propunerea a fost respinsă.

Vrem să susţinem în continuare din punct de vedere financiar salariaţii care din motive de sănătate nu-şi pot desfăşura activitatea obişnuită, dar trebuie să fim fermi faţă de bolnavii închipuiţi, faţă de cei care fac un sejur în plus sau alte activităţi în folos propriu pe bani publici”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS, potrivit Agerpres.

Românii au avut 40 de milioane de zile de concediu medical în 2022

Pentrul anul 2022, bilanțul arată numărul concediilor medicale a fost mai mic, comparativ cu 2021. Cu toate astea, cifra concediilor medicale care trebuie decontate de la bugetul de stat este foarte mare, și anume 8,3 milioane.

Suma care trebuie decontată angajatorilor de la bugetul CNAS este de 5,9 miliarde lei. Din cauza numărului foarte mare de concedii medicale, în prezent există un decalaj de câteva luni, dintre momentul în care angajatorii înaintează actele pentru plata concediului medical, și decontarea propriu zisă de către CNAS.

Sumele decontate nu pot fi suprapuse numărului anual de certificate de concediu medical, deoarece există un decalaj „semnificativ” între momentul emiterii certificatului şi cel al decontării, a informat, luni, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care a precizat că anul trecut s-au înregistrat peste 8,3 milioane de certificate de concediu medical.

Decalaj între emiterea şi decontarea concediilor medicale

Potrivit CNAS, angajatorul poate depune spre decontare certificatul de concediu medical în termen de 90 de zile de când angajatul prezintă documentul respectiv la serviciu, după care curg alte termene de validare şi corectare a eventualelor erori la nivelul caselor de asigurări de sănătate.

Conform Raportului de activitate al CNAS pentru anul 2022, numărul certificatelor de concediu medical a fost asemănător cu cel din 2021, aproximativ 8,4 milioane. În trimestrul I al anului 2023 s-a înregistrat un număr de 1.836.315 certificate de concediu medical, respectiv un număr de 8.411.667 zile de concediu medical decontabile de casele de asigurări de sănătate, a transmis CNAS.

La 31 mai 2023, valoarea totală a indemnizaţiilor de concediu medical decontabile de CNAS era de 1,93 miliarde lei. „Începând cu luna august 2021, CNAS a implementat un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical, în cel puţin două etape, prin care asiguratul beneficiază de o mai bună monitorizare a afecţiunii.

Totodată, această reglementare are şi rolul de a descuraja acordarea nejustificată de concedii medicale. CNAS poate verifica doar retroactiv modul în care sunt acordate certificatele de concediu medical: înscrierea tuturor informaţiilor obligatorii, cod de boală etc”, se explică într-un comunicat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel