Cât de bune sunt produsele lactate pentru oase? Medic: Există un număr mare de prejudecăți

Din cuprinsul articolului

Cât de bune sunt produsele lactate pentru oase? Consumul produselor lactate a fost dintotdeauna asociat cu un obicei alimentar sănătos. Apoi s-a spus că laptele nu este cea mai bună opțiune pentru sănătatea intestinului. În timp, experții au contrazis această teorie, afirmând că produse lactate pot ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor.

Oasele se construiesc în timpul creșterii, se construiesc la fel de mult cum se distrug la vârsta adultă și se distrug mai mult decât se construiesc după menopauză.

Osteoporoza este o boală osoasă cauzată în principal de îmbătrânire. Aceasta combină o scădere a densității osoase cu modificări ale microarhitecturii sale. Osul este mai fragil, mai puțin rezistent și, în consecință, crește riscul de fractură (a gâtului femurului, a încheieturii mâinii, a vertebrelor etc.).

Această boală este de 2 până la 3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați, din cauza menopauzei.

Sunt produsele lactate bune pentru oase?

Da, pentru că furnizează proteine și mai ales calciu, cele două componente principale ale scheletului„, explică profesorul reumatolog Patrice Fardellone. În plus, calciul lor este bine absorbit, până la 25-35%.”

Experimentele științifice (analiza parametrilor sanguini, măsurarea masei osoase etc.) indică într-adevăr că produsele lactate consolidează oasele prin creșterea masei și densității acestora, potrivit Sante Magazin.

Dar în studiile observaționale, rezultatele sunt mai nuanțate:

„În articolul său „Milk and Health”, publicat în 2020, profesorul Walter Willett, un epidemiolog și nutriționist american, concluzionează că nu există nicio legătură între consumul ridicat de produse lactate și riscul de fractură”, notează Dr. Catherine Lacrosnière, nutriționist.

Unele studii sugerează chiar că laptele, în cantitate, ar putea crește riscul de fractură la femei. Cu toate acestea, există un număr mare de prejudecăți în aceste studii”, avertizează Patrice Fardellone. Mulți alți parametri legați de genetică și de stilul de viață intră în joc în ceea ce privește riscul de fractură.

Între aceste date contradictorii, produsele lactate continuă deci să facă parte din orientările nutriționale – în special pentru a satisface necesarul de calciu reevaluat recent la 950 mg pe zi – dar în cantități mai mici: două pe zi (sursa 1).

Ar trebui să mâncăm mai multe produse lactate după menopauză?
Ceea ce este cert este că după vârsta de 55 de ani, absorbția calciului scade, iar lipsa hormonilor steroizi determină o pierdere osoasă care trebuie compensată pentru a preveni osteoporoza.

Există și alte alimente care pot ajuta la stoparea pierderii osoase?
Pe lângă calciu, vitamina D (ficat de cod, pește gras, măruntaie, ouă, brânză, unt) este esențială, deoarece crește absorbția calciului și fixarea acestuia pe os. Cu toate acestea, pentru Yohann Wittrant, cercetător la INRAE, „duo-ul calciu + vitamina D singur nu reduce semnificativ riscul de fractură.

Recent Posts

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

55 de secunde ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

31 de minute ago

Forumul Anual Brunel cu privire la economia și politicile din domeniul sănătății. Impactul consumului de zahăr și de tutun asupra sistemului medical grecesc

Dincolo de discursul intelectual, Forumul anual inaugural Brunel cu privire la economia și politicile din…

36 de minute ago

OMS avertizează asupra unui virus mortal: Provoacă inflamație la nivelul ficatului

OMS avertizează asupra unui virus mortal! Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a transmis printr-un comunicat,…

o oră ago

Mare atenție, șoferi! Pedeapsă cu închisoarea dacă faceți această greșeală

Mare atenție, șoferi!  Proiect de lege înăsprit pentru șoferi. Pedepse mai mari pentru cetățenii prinși băuți…

2 ore ago

Amețeli și dureri de cap. Află ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Amețelile și durerile de cap pot fi simptome ale unor probleme de sănătate care afectează…

2 ore ago

Citeste si: