Sari la conținut

Cât de bune sunt produsele lactate pentru oase? Medic: Există un număr mare de prejudecăți

lapte și paine
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Alimente care ne mențin vitaminele in corp

Din cuprinsul articolului

Cât de bune sunt produsele lactate pentru oase? Consumul produselor lactate a fost dintotdeauna asociat cu un obicei alimentar sănătos. Apoi s-a spus că laptele nu este cea mai bună opțiune pentru sănătatea intestinului. În timp, experții au contrazis această teorie, afirmând că produse lactate pot ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor.

osteopatie

Oasele se construiesc în timpul creșterii, se construiesc la fel de mult cum se distrug la vârsta adultă și se distrug mai mult decât se construiesc după menopauză.

Osteoporoza este o boală osoasă cauzată în principal de îmbătrânire. Aceasta combină o scădere a densității osoase cu modificări ale microarhitecturii sale. Osul este mai fragil, mai puțin rezistent și, în consecință, crește riscul de fractură (a gâtului femurului, a încheieturii mâinii, a vertebrelor etc.).

Această boală este de 2 până la 3 ori mai frecventă la femei decât la bărbați, din cauza menopauzei.

Sunt produsele lactate bune pentru oase?

Da, pentru că furnizează proteine și mai ales calciu, cele două componente principale ale scheletului„, explică profesorul reumatolog Patrice Fardellone. În plus, calciul lor este bine absorbit, până la 25-35%.”

Experimentele științifice (analiza parametrilor sanguini, măsurarea masei osoase etc.) indică într-adevăr că produsele lactate consolidează oasele prin creșterea masei și densității acestora, potrivit Sante Magazin.

Dar în studiile observaționale, rezultatele sunt mai nuanțate:

„În articolul său „Milk and Health”, publicat în 2020, profesorul Walter Willett, un epidemiolog și nutriționist american, concluzionează că nu există nicio legătură între consumul ridicat de produse lactate și riscul de fractură”, notează Dr. Catherine Lacrosnière, nutriționist.

Unele studii sugerează chiar că laptele, în cantitate, ar putea crește riscul de fractură la femei. Cu toate acestea, există un număr mare de prejudecăți în aceste studii”, avertizează Patrice Fardellone. Mulți alți parametri legați de genetică și de stilul de viață intră în joc în ceea ce privește riscul de fractură.

Între aceste date contradictorii, produsele lactate continuă deci să facă parte din orientările nutriționale – în special pentru a satisface necesarul de calciu reevaluat recent la 950 mg pe zi – dar în cantități mai mici: două pe zi (sursa 1).

Ar trebui să mâncăm mai multe produse lactate după menopauză?
Ceea ce este cert este că după vârsta de 55 de ani, absorbția calciului scade, iar lipsa hormonilor steroizi determină o pierdere osoasă care trebuie compensată pentru a preveni osteoporoza.

Există și alte alimente care pot ajuta la stoparea pierderii osoase?
Pe lângă calciu, vitamina D (ficat de cod, pește gras, măruntaie, ouă, brânză, unt) este esențială, deoarece crește absorbția calciului și fixarea acestuia pe os. Cu toate acestea, pentru Yohann Wittrant, cercetător la INRAE, „duo-ul calciu + vitamina D singur nu reduce semnificativ riscul de fractură.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel