Câte porții de fructe și legume trebuie să măncăm în fiecare zi, ca să trăim mai mult

Dacă vei consuma șapte porții de fructe și legume pe zi, vei trăi mai mult, susțin cercetătorii.

Un nou studiu a scos la iveală că fructele și legumele scad cu 42% riscul de deces prematur.

Creșterea consumului de vegetale scade cu o pătrime riscul de deces din cauza cancerului sau a bolilor de inimă.

”Mesajul e clar. Cu cât mănânci mai multe fructe și legume, cu atât îți scazi riscul de deces prematur”, spune dr. Oyinlola Oyebode de la Departamentul de Epidemiologie și Sănătate publică al UCL.

În urma analizei obiceiurilor alimentare a 65.000 de persoane monitorizate timp de opt ani în cadrul cercetării anuale Health Survey for England, experții de la University College London au constatat că cel puțin șapte porții zilnice de fructe și legume reduc cu 42% riscul decesului în general, cu 25% pe cel de cancer și cu 31% pe cel de atac de cord sau AVC. Dar ei atrag atenția că legumele par să ofere o protecție mai bună împotriva bolilor decât fructele.

Mai mult decât atât, fructele conservate sau congelate ar putea să nu fie de niciun folos în acest scop. Această situație este greu de explicat, unul dintre autorii studiului enunțând ipoteza că cei care consumă astfel de produse au de obicei o dietă săracă sub aspectul valorii nutritive și un stil de viață dezordonat. Însă cercetătorii adaugă totuși că fructele congelate ar trebui să aibă aceeași valoare nutritivă ca fructele proaspete, dezaprobând în schimb consumul de fructe conservate, mai ales că acestea din urmă conțin sirop cu zahăr adăugat.

De asemenea, unul dintre autorii principali ai studiului precizează că un aspect neclarificat este dacă reducerea riscului de îmbolnăvire poate fi atribuită în totalitate acestor alimente sau dacă ele acționează doar ca un element în cadrul unui comportament alimentar pe ansamblu sănătos.

În anul 2003, guvernul britanic a sfătuit populația să consume cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi, după ce în anul 1990 Organizația Mondială a Sănătății a recomandat cel puțin 400 de grame de fructe și legume zilnic. Nu toate țările au urmat la fel acest exemplu. Astfel, în Statele Unite a fost lansată în anul 2007 o campanie care încurajează consumul de fructe și legume, dar fără să facă referire la o anumită cantitate, în timp ce Australia a recomandat 300 de grame de fructe și 375 de grame de legume zilnic

 

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

8 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

9 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

10 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra