Categories: Ştiri sănătate

Cauze și soluții pentru căderea părului, mătreață și albire prematură. Alimente și suplimente care fac minuni pentru păr și scalp

Căderea părului. Pe lângă disconfortul estetic, problemele care afectează firul de păr pot trăda și boli endocrine, dermatologice, dereglări hormonale, anemie sau carenţe de vitamine.

Mătreața este cauzată de anumite ciuperci care se găsesc pe suprafaţa scalpului sau de secreţia în exces a glandelor sebacee. Specialiștii mai vorbesc și de factori precum stresul, obezitatea sau atmosfera uscată.

„Mătreaţa nu e o problemă gravă. Doar dacă se prezintă sub formă de cruste mari, gălbui, este un semn al dermatitei seboreice, un factor predispozant pentru căderea părului. Netratată poate duce la psoriazis”, explică medicul dermatolog Oana Clătici.

Şampoanele antimătreaţă sunt doar adjuvante. Pentru un rezultat bun nu trebuie folosite ca unice soluţii de tratament când vorbim de situaţiile patologice, ci în completarea tratamentelor personalizate în funcţie de afecţiune.

Căderea părului

Peste 100 de fire de păr se rup în fiecare zi, iar asta nu trebuie să vă îngrijoreze că o să cheliţi. În mod normal, ciclul de creştere a părului încetineşte o dată cu trecerea anilor, însă poate apărea mai devreme din cauza unor factori genetici. La femei, chelirea se manifestă prin subţierea firului de păr în tot capul, iar la bărbaţi chelirea timpurie îşi face simţită prezenţa încă de la 17-18 ani.

„Chelirea timpurie semnalează uneori un hiperandrogenism (nivel mai mare al testosteronului) sau un testosteron mai activ la nivelul receptorilor din piele, care activează o enzimă de la nivelul scalpului ce atacă rădăcina firului de păr”, explică dermatologul Mihaela Leventer motivele pentru care apare căderea părului din tinereţe.
Poate fi vorba și de boli precum Telogenum Effluvium sau alopecie areată. Prima implică rărirea părului pe anumite porţiuni izolate, pe când alopecia areată presupune căderea efectivă a părului.

În cazul alopeciei areate, sistemul imunitar atacă foliculii și determină căderea totală a părului pe porţiuni izolate. Părul începe să crească la loc după luni sau ani de zile, în unele cazuri recuperarea fiind imposibilă.

Albire prematură

Este mai mult o problemă care se moștenește din familie și mai puţin o problemă de sănătate.

Studii recente arată că şi anemia, problemele cu tiroida sau deficienţa vitaminei B12 pot cauza încărunţire precoce. O alternativă care nu dă mari bătăi de cap pentru menţinerea sănătăţii părului este să faceţi masaj. „Acesta e benefic mai ales pentru părul care cade deoarece produce o vasodilataţie a vaselor scalpului şi irigaţia firului de păr se face mai bine. Atenţie însă masajul nu trebuie făcut brusc, cu unghiile pentru că irită scalpul”, afirmă prof. dr. Anca Zbranca.

Calviţia la bărbaţi, moștenită pe linie maternă

Chelirea este o problemă ereditară. În cazul bărbaţilor, „se transmite” pe linie maternă, ceea ce înseamnă că dacă bunicul din partea mamei se confruntă cu această problemă, riscul ca nepotul să o moștenească este ridicat.

Debutează în adolescenţă, de la tâmple spre creștet și evoluează rapid. Medicamente precum Rogaine (minoxidil) sau Propecia (finasteride) pot încetini căderea părului.

La femei, calviţia apare în general după 40 de ani, mai ales în creștet, și e asociată cu unele probleme hormonale. Anumite medicamente pot preveni subţierea și căderea părului.

SOLUŢII

Mâncaţi somon, morcovi şi spanac, luaţi suplimente cu seleniu şi zinc

Pentru o igienă corectă a părului şi a capului, spălaţi părul ori de câte ori simţiţi că este murdar. „Părul se spală după ce facem sport sau muncă fizică grea şi transpirăm, după ce stăm în praf sau aplicăm geluri şi lacuri fixatoare. E greşită ideea că spălările frecvente fac părul să cadă. Putem să ne spălăm şi în fiecare zi, cu condiţia să folosim un şampon pentru spălări frecvente sau un şampon pentru nou-născuţi”, recomandă prof. dr. Anca Zbranca.

Şi o alimentaţie corectă ajută părul să fie sănătos. Pentru un păr strălucitor, specialiştii vă recomandă să mâncaţi somon, pentru a beneficia de acizii graşi omega 3. Spanacul şi morcovii vă asigură necesarul de vitamina A, alunele – seleniul, iar zincul îl puteţi lua din stridii şi nuci. De ajutor pot fi şi lactatele degresate, cerealele integrale şi legumele.

„Puteţi apela și la suplimente nutritive de seleniu, zinc şi vitamina B, iar cei care au anemie pot să ia şi suplimente de fier şi să consume alimente bogate în fier (ficat) pentru a menţine sănătatea firului de păr”, spune dermatologul Mihalea Leventer.

Atenţie la curele de slăbire şi la medicamentele specifice, pentru că pot cauza căderea părului. În plus, e bine să nu ţineţi părul mereu strâns în coadă, pentru că devine mai fragil. Nu uitaţi nici de protecţia împotriva soarelui. Cel mai sigur e să purtaţi o pălărie, mai ales dacă scalpul e expus .

Recent Posts

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

19 minute ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

49 de minute ago

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

o oră ago

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

Hipertensiunea arterială poate avea numeroase complicații asupra sănătății, afectând diverse organe și sisteme din corp.…

2 ore ago

Horoscop rune 20-26 mai. Mihai Voropchievici anunță schimbări importante: Să se pregătească! Încep o viață nouă

Horoscop rune. Săptămâna 20-26 se anunță a fi una plină de evenimente neașteptate, cu schimbări…

3 ore ago

Citeste si: