Sari la conținut

Anemie: Ce este anemia? Simptome și prevenție| Sfaturi dietetice și alimente pentru prevenirea anemiei

ce este anemia
Sursă foto: arhiva doctorul zilei
Simptome anemia

Anemia este o afecțiune atunci când nu există suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul către diferitele celule și țesuturi din corpul nostru. Oxigenul furnizat prin plămâni se combină cu hemoglobina din RBC și este transportat către toate organele și celulele și, în schimb, preia dioxidul de carbon pentru excreție prin plămâni. Hemoglobina este alcătuită din patru proteine globinice de care este atașat „cârligul” sau fierul.

Ar putea exista două motive care duc la anemie:

  • Cauze fiziologic: corpul dumneavoastră nu produce suficiente celule roșii din sânge, sângerarea vă face să pierdeți celulele roșii din sânge mai repede decât pot fi înlocuite sau corpul dumneavoastră distruge celulele roșii din sânge.
  • Cauze nutriționale: Lipsa de proteine, fier, vitamina B12, folică acidul din alimente poate duce la anemie.

Simptome frecvente ale anemiei:

  • oboseală
  • slăbiciune
  • piele palidă sau gălbuie
  • bătăi neregulate ale inimii
  • dificultăți de respirație
  • amețeli
  • dureri toracice
  • mâini și picioare reci
  • dureri de cap

Factorul cauzal predică tipul de anemie prezentat la o persoană. Cea mai frecventă anemie observată în studiile bazate pe populație este anemia cu deficit de fier. Anemiile cu deficit de fier și vitamine pot fi prevenite cu o dietă sănătoasă.

Cerințe nutriționale pentru anemie

  1. Fier

Fierul este necesar pentru sinteza hemoglobinei; lipsa fierului în corpul uman este un motiv major pentru anemia cu deficit de fier. Acest lucru combinat cu trecerea de la alimentele tradiționale la alimentele procesate și fără nutrienți se adaugă la deficit de fier.

Surse alimentare bogate în fier: Alimente pe bază de plante, cum ar fi legumele cu frunze verzi: Amarantul, frunzele de gram de Bengal, conopidă și ridichi sunt cele mai bogate în fier. Leguminoasele și fructele uscate sunt ambalate și cu fier. Dacă sunteți non-vegetarian, puteți adăuga pui, pește și produse din păsări. Fierul din surse animale numit și fierul Heme, care este ușor și eficient absorbit, în timp ce fierul provenit din plante se numește fier non-hem, atrage pierderi în timpul absorbției.

  1. Folatul

Acidul folic este o vitamina hemopoietină esențială pentru multiplicarea și maturarea celulelor roșii din corpul nostru. Acidul folic inadecvat cu deficit de folat poate duce la anemii. Deficitul de acid folic poate apărea și din aportul de alcool, boli celiace.

Alimente bogate în folat Surse: legume cu frunze verzi, cum ar fi amarantul, ambat chukka, menta și spanacul. Puteți include semințe oleaginoase precum Gingelly și soia în dieta dumneavoastră.

  1. Vitamina B12

Vitamina B12 este o vitamină esențială pentru producerea de RBC în corpul nostru. Vegetarienii sunt deosebit de expuși riscului de deficit de B12, deoarece nu există surse vegetariene de vitamina B12. Surse alimentare de vitamina B12: Alimentele bogate în vitamina B-12 includ carne, produse lactate și produse din cereale și soia îmbogățite.

  1. Vitamina C:

Vitamina C este importantă nu numai pentru a vă menține imunitatea, ci și esențială pentru absorbția fierului. Deficitul de vitamina C poate duce la o absorbție slabă a fierului.

Surse alimentare bogate în vitamina C: agrișele, guava, roșiile și citricele îmbunătățesc absorbția fierului din alimentele vegetale. Vitamina C este disponibilă din abundență în legume precum ardeiul gras. Alte surse bune includ legumele cu frunze verzi, varză, frunze de coriandru, frunze de tobe, ardei gras și ardei iute.

Sfaturi dietetice pentru gestionarea anemiei:

  • Faceți fiecare masă echilibrată alegând câte o componentă din fructe, proteine, legume, lapte și produse lactate.
  • Proteinele, atât din surse animale, cât și vegetale, sunt importante pentru formarea hemoglobinei. Includeți carnea, oul, leguminoasele în mesele zilnice
  • Consumați două fructe zilnic pentru vitamina C și necesarul de fier. Includeți legume bogate în vitamina C, cum ar fi roșii, ardei iute verde, ardei gras la fiecare masă.
  • Stoarceți întotdeauna o lămâie pe leguminoase și pe carne pentru a îmbunătăți absorbția fierului.
  • consumați zilnic o mână de nuci, semințe și fructe uscate. Acestea sunt, de asemenea, ambalate cu fibre care vă vor menține saturați mult timp.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel