Categories: Expertul zilei

Cauzele durerii de spate: 8 motive pentru durerea bruscă și cronică. Medic: „aceste boli provoacă dureri în partea inferioară a spatelui.”

Uneori, știi exact de ce te doare spatele. Poate ai ridicat ceva stângaci și ai simțit durerea imediat. Sau poate că medicul tău te avertizează de ani de zile că postura ta proastă ar duce la dureri de spate.

Dar alteori, sursa durerilor de spate se poate simți ca un mister.

„Coloana lombară, situată în partea inferioară a spatelui, joacă un rol crucial în susținerea greutății superioare a corpului. De asemenea, este responsabilă pentru mișcările de zi cu zi, cum ar fi îndoirea, răsucirea și coordonarea mușchilor de la șolduri, picioarele pelvisului și picioarele.” spune Dr. Kenneth Palmer, chirurg ortoped specializat în chirurgia coloanei vertebrale la Houston Methodist.

„Datorită utilizării intense, oasele, mușchii, ligamentele, discurile și nervii care se găsesc în coloana lombară sunt destul de susceptibile atât la răni, cât și la uzură în timp – provocând dureri în partea inferioară a spatelui.”

Simptomele durerii lombare includ:

  • Durere surdă în șolduri și/sau pelvis
  • Spasme musculare sau constrângere
  • Durere ascuțită, furnicături, care începe în partea inferioară a spatelui și călătorește pe un picior (cunoscută și sub numele de sciatică)
  • Durerea care se agravează odată cu șederea și se ameliorează rapid în timpul mersului
  • Durere care este vizibil mai accentuată dimineața

„De obicei, o persoană se confruntă cu o combinație a acestor simptome, care se pot dezvolta brusc sau în timp. În unele cazuri, durerea de spate poate avea impresia că vine și dispare – se aprinde din când în când, dar, în general, se agravează progresiv în timp.” explică dr. Palmer.

În plus, dr. Palmer subliniază că simptomele durerii lombare pot varia în funcție de persoană, precum și cauza de bază a durerii.

Vorbim în cele ce urmează despre diferitele cauze ale durerii de spate.

Cele mai frecvente cauze ale durerii de spate sunt o încordare sau o entorsă

Indiferent dacă observi sau nu, coloana lombară este pusă la lucru pe parcursul întregii zile.

În mijlocul tuturor acestor lucrări și mișcări, o entorsă sau o încordare a spatelui inferior poate rezulta dintr-o leziune acută, cum ar fi una suferită în timpul căderii, ridicării unui obiect prea greu sau a sportului. O entorsă sau o încordare se poate dezvolta în timp, de asemenea, din cauza mișcărilor repetitive sau a unei posturi proaste.

„Încordarea unui mușchi sau entorsa unui ligament sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate”, spune dr. Palmer. „Deși pot fi grave, aceste cauze comune ale durerii de spate nu sunt de lungă durată – durează de la câteva zile pentru a se vindeca sau, cel mult, câteva luni.”

Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să determinați cursul special de îngrijire personală care vă poate ajuta să vă vindecați durerile de spate.

Cauze comune ale durerii cronice de spate

„Durerile cronice de spate sunt mai puțin probabil să fie cauzate de leziuni ale mușchilor și ligamentelor și mai probabil să fie cauzate de probleme cu discurile lombare, nervii, articulațiile sau vertebrele”, spune dr. Palmer. „Există mai multe cauze potențiale ale durerii cronice în partea inferioară a spatelui.”

În general, osteoartrita (cel mai frecvent tip de artrită) și boala degenerativă a discului (uzura naturală a discurilor coloanei vertebrale) sunt cauza de bază a multor tipuri de dureri cronice de spate. Cu toate acestea, durerile lombare pot fi cauzate și de traume legate de accidente și stres acut.

Hernie de disc

„Coloana vertebrală toracică și lombară a unui adult este alcătuită din aproximativ 17 oase (vertebre) stivuite una peste alta. Între fiecare set de vertebre se află un disc pernizor, care ajută la absorbția presiunii exercitate asupra acestor oase”, explică dr. Palmer.

Fiecare disc este alcătuit dintr-o coajă exterioară și un gel interior.

O hernie de disc lombară apare atunci când gelul interior al unuia dintre cele cinci discuri din coloana vertebrală lombară alunecă sau se strivește dincolo de scoarța exterioară, permițând acestui gel interior să apese asupra nervilor din jur – provocând durere. Această alunecare poate fi cauzată de traume sau de uzură treptată, legată de vârstă.

Lezarea articulațiilor fațete

Articulațiile care conectează cele cinci vertebre care alcătuiesc partea inferioară a spatelui, numite articulații fațete, suferă sarcini mari de forță de compresiune și stres. De-a lungul timpului, deteriorarea cartilajului din articulațiile tale poate duce la dureri de spate.

„Fie ca urmare a unei posturi proaste sau a unei suprasolicitari repetate, leziunile articulare ale fațetelor sunt adesea cauzate de osteoartrita și pot duce la inflamație, rigiditate, spasme musculare și durere”, explică dr. Palmer. „În plus, atunci când deteriorarea unei articulații fațete afectează un nerv din apropiere, poate duce la sciatică”.

Fractură de compresie

„O fractură de compresie a coloanei vertebrale apare atunci când o vertebră a coloanei vertebrale lombare se prăbușește, în esență, pe ea însăși. Acest lucru se datorează adesea osteoporozei, dar poate fi și rezultatul unui traumatism”, spune dr. Palmer.

Acest colaps poate provoca dureri severe, iar persoanele care suferă o fractură de compresie lombară suferă adesea dureri bruște și mobilitate limitată a coloanei vertebrale.

Stenoza coloanei vertebrale

Stenoza lombară a coloanei vertebrale apare atunci când canalul spinal din partea inferioară a spatelui se îngustează, punând presiune asupra rădăcinilor nervoase din apropiere. Poate fi cauzată de formarea de pinteni osoși, de îngroșarea unui ligament din apropiere sau de degenerarea unui disc sau articulație lombară.

„Când rădăcinile nervoase devin comprimate, poate fi foarte dureros”, spune dr. Palmer. „Și stenoza coloanei vertebrale nu cauzează doar dureri de spate, ci poate duce la sciatică, durere care iradiază în josul extremităților inferioare.”

Spondilolisteza

Dacă o vertebră lombară alunecă înainte – peste partea superioară a vertebrei de dedesubt – aceasta plasează o forță mare de compresiune pe discul lombar care separă cele două vertebre. Pe măsură ce discul lombar se deteriorează, poate provoca dureri de spate. În plus, dacă discul lombar se aplatizează din cauza acestei forțe, poate duce la compresie nervoasă și sciatică.

„Unul dintre cele mai frecvente tipuri de spondilolisteză, spondilolisteza istmică, este cauzat de o fractură a unei mici bucăți de os, numită pars interarticularis, care se găsește adiacent articulației fațetei. Evenimentul de fracturare are loc adesea când o persoană este tânără, deși durerea nu se simte decât mai târziu în viață”, spune dr. Palmer. „Spondilolisteza poate rezulta și din cauze degenerative sau congenitale”.

Scolioza

Coloana vertebrală are o curbură naturală, care ia forma unui „S” atunci când este privită din lateral – cu partea superioară a spatelui curbată în spate și în partea inferioară a spatelui curbată înainte. Totuși, dacă coloana vertebrală se curbează în lateral când este privită din spate, se numește scolioză – o deformare a coloanei vertebrale care poate duce la dureri de spate.

„Când coloana vertebrală are o curbură necorespunzătoare, face mai probabilă degenerarea articulațiilor lombare și a discurilor”, avertizează dr. Palmer.

„În majoritatea cazurilor, scolioza nu necesită tratament, dar curbura severă poate pune un stres semnificativ asupra spatelui inferior și poate duce la durere”.

 

Recent Posts

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

25 de minute ago

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

55 de minute ago

Accident cu victime multiple pe Podul Basarab din Capitală

UPDATE. Cele șapte victime au fost transportate unitățile de primiri urgențe ale spitalelor din apropiere,…

o oră ago

Medic pediatru, semnal de alarmă privind epidemia de rujeolă: Pentru fiecare caz vor apărea între 16 şi 20 de noi cazuri

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia că, în comunităţile de copii unde ratele de vaccinare…

2 ore ago

Alimente INTERZISE persoanelor care au probleme renale

Creatinina este un produs metabolic din mușchii noștri care este excretat în mod normal prin…

2 ore ago

Primul pacient din istorie cu transplant de rinichi de porc a murit

Pacientul care a primit pentru prima dată în istorie un rinichi de la porc a…

3 ore ago

Citeste si: