duminică, iunie 4, 2023

În urma unei operații la maxilar în ianuarie anul trecut, fiica lui Lindsey Sutherland, Ayli Dunk, în vârstă de 14 ani, părea o persoană diferită.

Avea dificultăți în a merge, în a vorbi și abia își putea recunoaște propria familie, a declarat Sutherland, în vârstă de 37 de ani, pentru People.

Când respirația lui Dunk a devenit instabilă, provocându-i un leșin, aceasta a mers la o tomografie computerizată. Cu toate acestea, nu a arătat niciun semn de leziuni cerebrale.

Te-ar mai interesa: Semințele care desfundă vasele de sânge, curăță co...

Medicii au respins semnalele de alarmă evidente ca fiind pur și simplu stresul provocat de operație.

Dar lucrurile s-au înrăutățit.

„Nu mai putea să repete abecedarul. Nu mai putea să numere. Are 14 ani. A fost o elevă de nota 10. Atât de rău se simțea”, a declarat Sutherland, originară din Shiloh, Illinois, pentru revista.

Simptomele lui Dunk erau greu de ignorat. Avea crize – până la 42 într-o singură zi – dar asta tot nu era suficient pentru a atrage atenția medicilor.

„Stăteam trează, pentru că îmi era teamă că se va întâmpla ceva în somn și că nu mă voi mai trezi”, a spus Dunk.

Te-ar mai interesa: O lingură luată zilnic din acest produs poate redu...

„O internau [în spital] și apoi o trimiteau pur și simplu acasă”, a spus Sutherland, potrivit NYpost.

Astfel, mama a luat problema în propriile mâini și a documentat simptomele fiicei sale pe cameră.

În august anul trecut, ea a dus-o pe Dunk la New York pentru a consulta un neurolog pediatru, Dr. Juliann Paolicchi, care a diagnosticat-o pe fiica ei adolescentă cu encefalită autoimună – o umflătură a creierului care a rezultat dintr-un răspuns autoimun la anestezia pe care a primit-o în timpul operației.

Te-ar mai interesa: Nu ești gras, ai stomacul umflat. Cum puteți scapa...

Paolicchi i-a prescris adolescentei un tratament cu steroizi care a ajutat-o să îi dispară durerea și a făcut-o să converseze din nou normal.


Tulburare neurologică rară și progresivă

Cu toate acestea, mai târziu în acea vară, după ce a contractat COVID-19, Dunk a început să aibă crampe, un rezultat al sindromului de rigiditate, o tulburare neurologică rară și progresivă.

Pe lângă crampe, simptomele acestei afecțiuni includ spasme musculare, rigiditate musculară la nivelul trunchiului, brațelor și picioarelor, precum și o sensibilitate la zgomot, atingere și stres emoțional, potrivit Institutului Național pentru Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale (National Institute for Neurological Disorders and Stroke).

Te-ar mai interesa: Mihai Voropschievi a realizat horoscopul sufletelo...

Sindromul persoanei rigide a lui Dunk a fost probabil cauzat de encefalita autoimună, a stabilit Paolicchi.

Anul trecut, vedeta muzicală Céline Dion a dezvăluit și ea că suferă de această afecțiune, care poate duce la incapacitatea de a se mișca în unele cazuri. Muziciana în vârstă de 55 de ani a fost nevoită să își anuleze spectacolele.

Dacă nu este tratat, sindromul persoanei rigide, care se pare că afectează una până la două persoane la un milion, poate afecta capacitatea unei persoane de a merge și de a efectua sarcinile zilnice de rutină.

Te-ar mai interesa: Un nou studiu arată care este principala cauză a s...

Lui Dunk i s-au prescris tratamente lunare de imunoterapie intravenoasă și urmează să se întoarcă la școală în toamnă. Cu toate acestea, nu este clar cum va evolua viața cu această afecțiune medicală pe termen lung.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private