Categories: Știrile zilei

Cazuri de hepatită în România. Dr. Ligia Marincaș: Sunt focare în comunități

Cazuri de hepatită în mai multe județe din România. Hepatita este un tip de inflamație a ficatului care este cauzată de obicei de o infecție virală. Există mai multe tipuri diferite de hepatită, inclusiv hepatita A, B, C, D și E. Simptomele hepatitei pot include oboseală, dureri abdominale, icter (îngălbenirea pielii și a ochilor) și pierderea poftei de mâncare.

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din județul Sălaj. Direcția de Sănătate Publică a anunțat că doar pe parcursul anului trecut în județ au fost depistate peste 140 de cazuri de hepatită virală de tip A. Cele mai multe au apărut în comunități vulnerabile, unde igiena este precară sau chiar inexistentă și unde sursele de apă sunt infectate, potrivit RRA.

Mai mult, autoritățile au descoperit că unii dintre bolnavi s-au deplasat și în alte comunități, unde, de asemenea, au fost confirmate cazuri. Primele măsuri au fost de igienizare a surselor de apă și de impunere a unor măsuri specifice pentru prevenirea răspândirii bolii pe parcursul acestui an.

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Hepatita cauzează probleme în comunitățile vulnerabile de la sate, acolo unde igiena este inexistentă, iar sursele de apă sunt contaminate. Directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, medicul epidemiolog Ligia Marincaș.

„Hepatita acută virală este prezentă. Sunt focare în comunități foarte plimbărețe, care nu respectă normele de igienă. Nu știu dacă putem face apel la conștiința lor, dar noi încercăm să îi monitorizăm, recoltăm probe de apă din comunitățile respective. Le indicăm care sunt sursele de apă potabilă de unde se pot aproviziona. La Bobota, cu ajutorul Crucii Roșii, am și dat apă plată populației de vârstă mică, zero-un an, și gravidelor”, a declarat Ligia Marincaș.

Fântânile contaminate au fost dezinfectate

Ligia Marincaș mai sune că „sursele de apă erau limitate și, până când s-a făcut dezinfecția bazinelor și am recoltat probe de apă care au fost corespunzătoare, le-am asigurat surse suplimentară de apă”.

Recent Posts

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

5 minute ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

35 de minute ago

Înlocuitor pentru un medicament antiinflamator. Poți să iei asta, fără prescripție medicală

Înlocuitor pentru Aspenter. Aspenterul este un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat pentru tratarea durerii și inflamației…

o oră ago

Și tu ai această grupă de sânge? Boala gravă pe care o poți face dacă o ai

O descoperire recentă arată că persoanele cu o anumită grupă de sânge pot avea un…

2 ore ago

Encefalita autoimună limbică

Encefalita limbică. Este o formă de encefalită care afectează, în principal, lobul temporal al creierului,…

2 ore ago

Veste tristă pentru pensionari. Comisia Europeană avertizează: România se află în pericol

Datoriile publice, o problemă majoră pentru România. Pensiile românilor, la un pas de a fi…

3 ore ago

Citeste si: