Sari la conținut

Cazuri de hepatită în România. Dr. Ligia Marincaș: Sunt focare în comunități

Hepatita
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cazuri de hepatita in Romania

Cazuri de hepatită în mai multe județe din România. Hepatita este un tip de inflamație a ficatului care este cauzată de obicei de o infecție virală. Există mai multe tipuri diferite de hepatită, inclusiv hepatita A, B, C, D și E. Simptomele hepatitei pot include oboseală, dureri abdominale, icter (îngălbenirea pielii și a ochilor) și pierderea poftei de mâncare.

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din județul Sălaj. Direcția de Sănătate Publică a anunțat că doar pe parcursul anului trecut în județ au fost depistate peste 140 de cazuri de hepatită virală de tip A. Cele mai multe au apărut în comunități vulnerabile, unde igiena este precară sau chiar inexistentă și unde sursele de apă sunt infectate, potrivit RRA.

Mai mult, autoritățile au descoperit că unii dintre bolnavi s-au deplasat și în alte comunități, unde, de asemenea, au fost confirmate cazuri. Primele măsuri au fost de igienizare a surselor de apă și de impunere a unor măsuri specifice pentru prevenirea răspândirii bolii pe parcursul acestui an.

ficatul
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Hepatita cauzează probleme în comunitățile vulnerabile de la sate, acolo unde igiena este inexistentă, iar sursele de apă sunt contaminate. Directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, medicul epidemiolog Ligia Marincaș.

„Hepatita acută virală este prezentă. Sunt focare în comunități foarte plimbărețe, care nu respectă normele de igienă. Nu știu dacă putem face apel la conștiința lor, dar noi încercăm să îi monitorizăm, recoltăm probe de apă din comunitățile respective. Le indicăm care sunt sursele de apă potabilă de unde se pot aproviziona. La Bobota, cu ajutorul Crucii Roșii, am și dat apă plată populației de vârstă mică, zero-un an, și gravidelor”, a declarat Ligia Marincaș.

Fântânile contaminate au fost dezinfectate

Ligia Marincaș mai sune că „sursele de apă erau limitate și, până când s-a făcut dezinfecția bazinelor și am recoltat probe de apă care au fost corespunzătoare, le-am asigurat surse suplimentară de apă”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel