Categories: Ştiri sănătate

Ce afecțiuni pot ascunde problemele de memorie? Primele semne că ai nevoie de ajutorul unui specialist

Problemele de memorie sunt comune pentru majoritatea persoanelor. În timpul vieții, fiecare persoană poate avea un episod de uitare, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, problemele de memorie frecvente, până și a lucrurilor foarte importante, poate indica un semnal de alarmă. Când știi dacă ai nevoie de ajutorul unui specialist și ce afecțiuni pot ascunde problemele de memorie?

Problemele de memorie se manifestă la orice persoană, pe parcursul vieții. Micile lucruri pe care le uiți de zi cu zi pot fi inofensive, însă este important să monitorizezi frecvența cu care acestea se întâmplă. Dacă ai observat că uițidin ce în ce mai mult, chiar ți lucruri foarte importante, este recomandat să ceri părerea unui specialist. Uitarea poate ascunde afecțiuni mai grave, care se manifestă în acest mod. Care sunt aceste afecțiuni și care este diferența dintre problemele normale de memorie și cele care prezintă un pericol?

„Atunci când o tulburare de memorie ne invalidează la serviciu, ne scade randamentul, sau se agravează de la lucruri mici, de la uitatul locului cheilor ajungem să uităm programări sau să nu ne mai putem duce la bun sfârșit activitatea, ar trebui să solicităm un consult neurologic”, afirmă Ana Maria Vlădilă, neurolog, potrivit Antena 3.

Ce afecțiuni pot ascunde problemele de memorie?

„Ca boli care se pot manifesta prin uitare, putem vorbi despre patologia degenerativă, care este una dintre cele mai importante, și care apare la persoanele tinere, dar mai ales la persoanele vârstnice. Și vorbim aici despre demențe. Fie că e tulburare cognitivă în cadrul unei boli Alzheimer, Parkinson, sau alte tipuri de demențe.

Dacă vorbim despre o uitare progresivă la tineri, aceasta poate să ascundă o patologie autoimună, deci o situație în care sistemul autoimun începe să producă anticorpi împotriva propriilor structuri, și în acest caz, împotriva creierului. Sau putem vorbi despre infecții herpetice, encefalită, infecția cu HIV”, adaugă neurologul.

Cum eviți aceste afecțiuni și cum îți menții creierul sănătos?

Odihna, în acest caz, este esențială. Somnul este momentul în care atât corpul, cât și mintea, se regenerează. De aceea, odihna corespunzătoare, însoțită de un stil de viață sănătos, sunt elementele care pot influența cel mai mult evoluția memoriei, creierului și organismului.

Recent Posts

Ouă de Paște vopsite natural. Doar așa vei obține o culoare intensă, fără coloranți periculoși

Vopseaua din comerț pentru ouăle de Paște poate fi periculoasă pentru organism deoarece conține aditivi…

9 minute ago

Semnificația spirituală a ploii de stele din Mai 2024

Ploile de meteoriți sunt un fenomen astronomic care a captivat omenirea din cele mai vechi…

39 de minute ago

O zodie are Cosmosul de partea ei. Urmează reușite pe toate planurile la începutul lunii Mai

Mihai Voropchievici vestește mari reușite pentru o zodie în următoarea perioadă. Ceilalți nativi, pe de…

o oră ago

Mare atenție la PEȘTE! Medicul Virgil Stroescu: Poate să facă dezastru!

De curând, în timpul emisiunii Sinteza Zilei, realizată de Mihai Gâdea la Antena 3, medicul…

2 ore ago

Durere pentru Oana Lis. A murit in Săptămâna Mare

Durere pentru Oana Lis. Soția lui Viorel Lis a povestit la un moment dat care…

2 ore ago

Dieta biochimică a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă fostul președinte la 94 de ani

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, ține o dietă riguroasă și se pare că acest…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia