Categories: Ştiri sănătate

Ce au dezvăuit autopsiile pacienților morți de COVID-19. Ce îi ucide, de fapt?

Autopsiile pacienților morți de COVID-19 au scos la iveală că fiecare dintre cei răpuși de noul coronavirus aveau o formă de tromboză (cheaguri de sânge).  E posibil ca aceștia să fie răpuși de consecințele apariției chegurilor de sânge: accidente vasculare, infarct miocardic, embolie pulmobară. Însă, organismul activează sistemul de coagulare a sângelui, producând cheaguri, tot din cauza coronavirusului care, fie atacă direct vasele de sânge și miocardul, fie declanșează o reacție exagerată a sistemului imunitar ducând la formarea cheagurilor. 

Profesorul Graham Cooke, specialist în boli infecțioase la Imperial College London, a analizat post-mortem ce s-a întâmplat în organismul pacienților omorâți de noul coronavirus și a descoperit că toți prezentau tromboză. Aceste rezultate susțin teoria potrivit căreia Covid-19 cauzează și complicații vasculare.

Deși COVID-19 este considerat o boală respiratorie care atacă plămânii, în cazuri grave poate dăuna și altor organe.

Cheagurile de sânge reprezintă una dintre numeroasele complicații surprinzătoare și au dus la testarea unui medicament menit să oprească tromboza.

„Am văzut pacienți cu tromboză coronariană (un cheag de sânge într-un vas cardiac) și tromboză vasculară (un cheag de sânge în vene, în general). Deci, se pare că activarea sistemului de coagulare este o parte foarte importantă a bolii,” a explicat prof. Cooke, în cadrul unui webinar pentru Royal Society of Medicine.

Una din trei persoane care fac forme grave de COVID-19, dezvoltă cheaguri de sânge periculoase, lucru care poate contribui la decesul acestora, potrivit oamenilor de știință.

Cheagurile pot deveni fatale dacă migrează către organele majore, precum plămânii, și întrerup alimentarea cu sânge a acestora.

Cheagurile de sânge pot declanșa atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, insuficiență de organ și embolie pulmonară, dacă migrează către organele majore.

Autopsiile pacienților morți de COVID-19

Deși experții nu sunt siguri de ce virusul provoacă blocaje, există trei teorii principale:

FURTUNA DE CITOKINE

Teoria predominantă este aceea că apariția cheagurilor de sânge este rezultatul unei reacții exagerate a sistemului imunitar, numită „furtună de citokine”. Citokinele sunt molecule de semnalizare chimică care ghidează un răspuns imun sănătos.

Acestea dau semnalul celulelor sistemului imunitar să atace moleculele virale din organism.

Doar că în cazul anumitor persoane, acest răspuns este exagerat și celulele imune încep să atace și țesutul sănătos, proces cunoscut sub numele de furtună de citokine.

Pe măsură ce vasele de sânge se deteriorează, pot apărea scurgeri, determinând scăderea tensiunii arteriale și crescând riscul formării cheagurilor de sânge.

REZULTATUL INFECȚIEI

O altă categorie a cercetătorilor suțin că apariția accidentelor vasculare cerebrale poate reprezenta un efect al modului în care SARS-CoV-2 invadează corpul uman.

Profesorul Ian Jones, virolog la Universitatea Reading, a declarat pentru MailOnline: „Coronavirusul se lipește de o enzimă numită ACE2 care se află pe suprafața celulei și  în acest fel funcția enzimatică a ACE2 este redusă. Consecința acestui lucru este apariția unui dezechilibru al hormonilor numiți Angiotensina I și Angiotensina II care reglează împreună tensiunea arterială. Ar putea avea legătură cu apariția accidentelor vasculare cerebrale raportate.”

FORMA UNICA  VIRUSULUI

Dr. Robert Bonow, profesor de cardiologie la Northwestern University, a spus că poate fi de vină forma unică a coronavirusului care cauzează probleme de coagulare a sângelui.

El a spus că virusul se poate atașa și de vasele de sânge. Odată ce se lipește de aceste celule ale vaselor de sânge, particulele virale pot provoca leziuni atât la nivelul acestora, precum și la nivelul mușchiului inimii, spune Bonow.

Recent Posts

Cele mai bune ceaiuri care vă pot ajuta să pierdeți în greutate, potrivit unui dietetician

Cele mai bune ceaiuri de slăbit. Un dietetician a dezvăluit care sunt cele mai eficiente…

30 de minute ago

Gelul inovator care ar putea opri efectele nocive ale alcoolului. Cum funcționează și ce conține

Gelul inovator. Cercetătorii au dezvoltat un gel proteic care neutralizează alcoolul înainte de a intra…

60 de minute ago

Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Modalitatea corectă de reutilizare și depozitare a uleiului

Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Îndemnând la o precauție…

o oră ago

ACESTE diete sunt cele mai bune pentru reducerea riscului de boli și cancer

Diete pentru reducerea riscului de boli și cancer. S-a dovedit că dietele vegane și vegetariene…

2 ore ago

Top 5 zodii cu cel mai mare IQ. Abilitățile unice ale fiecătui semn zodiacal

Top zodii cu cel mai mare IQ. Fiecare semn zodiacal în parte este caracterizat de…

2 ore ago

Acești români ar putea ieși la pensie mai devreme și după 1 Septembrie 2024. Legea ar urma să fie schimbată

Cu toate că Guvernul garantează că veniturile se vor majora de la 1 septembrie 2024,…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra