Ce boli ascunde un fir de păr în barbă sau mustața la femei? Toate femeile ar trebui să știe

Hirsutismul este o afecțiune la femei care are ca rezultat creșterea excesivă a părului întunecat sau aspru într-un model asemănător masculin – față, piept și spate.

Hirsutism

Hirsutismul este părul în exces cel mai adesea vizibil în jurul gurii și bărbiei.

În cazul hirsutismului, creșterea suplimentară a părului apare adesea din excesul de hormoni masculini (androgeni), în primul rând testosteronul.

Pentru femeile care doresc să trateze hirsutismul sunt disponibile metode de autoîngrijire și opțiuni eficiente de tratament.

Simptome

Hirsutismul este părul rigid sau închis la culoare, care apare pe corp acolo unde femeile nu au părul în mod obișnuit – în primul rând pe față, piept, abdomenul inferior, coapse și spate. Oamenii au opinii foarte diferite despre ceea ce este considerat excesiv.

Când nivelurile ridicate de androgeni provoacă hirsutism, alte semne se pot dezvolta în timp, un proces numit virilizare. Semnele de virilizare pot include:

  • Voce adâncită
  • Chelie
  • Acnee
  • Scăderea mărimii sânilor
  • Creșterea masei musculare
  • Mărirea clitorisului

Când este cazul să te prezinți la un medic

Dacă credeți că aveți prea mult păr aspru pe față sau pe corp, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament.

Excesul de păr facial sau corporal este adesea un simptom al unei probleme medicale subiacente. Consultați-vă medicul pentru evaluare dacă, în decurs de câteva luni, aveți o creștere severă sau rapidă a părului pe față sau pe corp sau semne de virilizare. Este posibil să fiți îndrumat către un medic specializat în tulburări hormonale (endocrinolog) sau probleme ale pielii (dermatolog).

Cauze

Hirsutismul poate fi cauzat de:

  • Sindromul ovarului polichistic (SOP). Această afecțiune, care începe adesea odată cu pubertatea, provoacă un dezechilibru al hormonilor sexuali. De-a lungul anilor, sindromul ovarelor polichistice (PCOS) poate duce lent la creșterea excesivă a părului, menstruații neregulate, obezitate, infertilitate și uneori multiple chisturi pe ovare.
  • Sindromul Cushing. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul dumneavoastră este expus la niveluri ridicate ale hormonului cortizol. Se poate dezvolta din cauza glandelor suprarenale care produc prea mult cortizol sau de la administrarea de medicamente precum prednison pe o perioadă lungă de timp.
  • Hiperplazia suprarenală congenitală. Această afecțiune moștenită este caracterizată de producția anormală de hormoni steroizi, inclusiv cortizol și androgeni, de către glandele suprarenale.
  • Tumori. Rareori, o tumoare care secretă androgeni în ovare sau glandele suprarenale poate provoca hirsutism.
  • Medicamente. Unele medicamente pot provoca hirsutism. Acestea includ minoxidil (Minoxidil, Rogaine); danazol, care este utilizat pentru a trata femeile cu endometrioză; testosteron (Androgel, Testim); și dehidroepiandrosteron (DHEA). Dacă partenerul tău folosește produse topice care conțin androgeni, poți fi afectat și tu, prin contactul piele-la-piele.

Factori de risc

Mai mulți factori vă pot influența probabilitatea de a dezvolta hirsutism, inclusiv:

  • Istorie de familie. Mai multe afecțiuni care provoacă hirsutism, inclusiv hiperplazia suprarenală congenitală și sindromul ovarului polichistic, se desfășoară în familii.
  • Origine. Femeile de origine mediteraneană, din Orientul Mijlociu și din Asia de Sud au mai multe șanse de a avea mai mult păr pe corp fără o cauză identificabilă decât alte femei.
  • Obezitatea. Obezitatea determină creșterea producției de androgeni, care poate agrava hirsutismul.

 

 

Recent Posts

Medic pediatru, semnal de alarmă privind epidemia de rujeolă: Pentru fiecare caz vor apărea între 16 şi 20 de noi cazuri

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia că, în comunităţile de copii unde ratele de vaccinare…

21 de minute ago

Alimente INTERZISE persoanelor care au probleme renale

Creatinina este un produs metabolic din mușchii noștri care este excretat în mod normal prin…

51 de minute ago

Primul pacient din istorie cu transplant de rinichi de porc a murit

Pacientul care a primit pentru prima dată în istorie un rinichi de la porc a…

o oră ago

Cea mai importantă VITAMINĂ pentru persoanele cu diabet

Medicii nutriţionişti recomandă suplimentarea dietei zilnice cu o anumită vitamină, acordând atenție modului în care…

2 ore ago

Alarmant: Celulele corpului uman pot îmbătrâni chiar și 5 ani în doar o zi

Calcularea vârstei biologice a celulelor și țesuturilor umane prin însumarea modificărilor epigenetice ar putea să…

2 ore ago

Horoscop Alina Badic pentru săptămâna 12-18 mai 2024. Încercări pentru unele zodii

Alina Badic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 12-18 mai 2024 în ultima ediție a…

3 ore ago

Citeste si: